Printer Friendly Version Сарадња Србије и САД у области рударства, енергетике и бродоградње @ 16 September 2013 08:44 PM

Београд/Њу Орлеанс, 18. септембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је спољнотрговинска размена Србије са САД у сталном успону и да сада прелази износ од 300 милиона евра, али да би до краја године могла да буде и дуплирана, захваљујући извозу Фијата.


Дачић је у изјави за агенцију Танјуг истакао да је задовољан посетом Њу Орлеансу, где је одржан бизнис форум "Инвестирај у Србију" на коме је учествовало више од 35 америчких компанија заинтересованих за улагање на српско тржиште.

Он је објаснио да су са овим компанијама остварени значајни контакти који отварају могућност за сарадњу Србије и САД у области рударства, енергетике и бродоградње.

Председник Владе је нагласио да је током боравка у највећем граду Луизијане разговарао са представницима фирми које су заинтересоване за улагање у Србију.

Дачић је посебно издвојио "Фрипорт", који већ истражује рудна богатства у Бору, "Шеврон", који је заинтересован за истраживање нафтних шкриљаца и "Џенерал електрик", који би могао да уложи средства у српску железницу.

Постигнут је договор о томе да представници "Фрипорта" дођу у Србију, навео је он, уз напомену да ова компанија већ инвестира око 15 милиона евра годишње за истраживање руда око Бора, а циљ је да следеће године тај број буде повећан на 25 милиона до 40 милиона евра.

Председник Владе је, имајући у виду позитивне резултате истраживања у Бору, изразио уверење да та инвестиција може да буде знатно већа.

Према његовим речима, "Џенерал електрик" је заинтересован за изградњу или куповину фабрике која би производила локомотиве и вагоне за тржиште југоисточне Европе.

Дачић је саопштио да је током тродневне посете обишао и луку Њу Орлеанс, која је једна од највећих лука на свету, уз напомену да је један од водећих људи те луке почасни конзул Србије Грег Русовић, који је много помогао у стварању контаката са америчким компанијама.

Договорили смо се да Русовић заједно са експертским тимом посети нашу земљу и на лицу места сагледа шта може да се уради, рекао је он и оценио да Србија мало користи потенцијал Дунава, нарочито за потребе индустрије.

Дачић се током боравка у САД састао и са шефом полиције Њу Орлеанса Роналом Серпасом, који ће 2015. године председавати Међународним удружењем шефова полиција.