Printer Friendly Version Saradnja Srbije i SAD u oblasti rudarstva, energetike i brodogradnje @ 18 September 2013 03:59 PM

Beograd/Nju Orleans, 18. septembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije sa SAD u stalnom usponu i da sada prelazi iznos od 300 miliona evra, ali da bi do kraja godine mogla da bude i duplirana, zahvaljujući izvozu Fijata.


Dačić je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da je zadovoljan posetom Nju Orleansu, gde je održan biznis forum "Investiraj u Srbiju" na kome je učestvovalo više od 35 američkih kompanija zainteresovanih za ulaganje na srpsko tržište.

On je objasnio da su sa ovim kompanijama ostvareni značajni kontakti koji otvaraju mogućnost za saradnju Srbije i SAD u oblasti rudarstva, energetike i brodogradnje.

Predsednik Vlade je naglasio da je tokom boravka u najvećem gradu Luizijane razgovarao sa predstavnicima firmi koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju.

Dačić je posebno izdvojio "Friport", koji već istražuje rudna bogatstva u Boru, "Ševron", koji je zainteresovan za istraživanje naftnih škriljaca i "Dženeral elektrik", koji bi mogao da uloži sredstva u srpsku železnicu.

Postignut je dogovor o tome da predstavnici "Friporta" dođu u Srbiju, naveo je on, uz napomenu da ova kompanija već investira oko 15 miliona evra godišnje za istraživanje ruda oko Bora, a cilj je da sledeće godine taj broj bude povećan na 25 miliona do 40 miliona evra.

Predsednik Vlade je, imajući u vidu pozitivne rezultate istraživanja u Boru, izrazio uverenje da ta investicija može da bude znatno veća.

Prema njegovim rečima, "Dženeral elektrik" je zainteresovan za izgradnju ili kupovinu fabrike koja bi proizvodila lokomotive i vagone za tržište jugoistočne Evrope.

Dačić je saopštio da je tokom trodnevne posete obišao i luku Nju Orleans, koja je jedna od najvećih luka na svetu, uz napomenu da je jedan od vodećih ljudi te luke počasni konzul Srbije Greg Rusović, koji je mnogo pomogao u stvaranju kontakata sa američkim kompanijama.

Dogovorili smo se da Rusović zajedno sa ekspertskim timom poseti našu zemlju i na licu mesta sagleda šta može da se uradi, rekao je on i ocenio da Srbija malo koristi potencijal Dunava, naročito za potrebe industrije.

Dačić se tokom boravka u SAD sastao i sa šefom policije Nju Orleansa Ronalom Serpasom, koji će 2015. godine predsedavati Međunarodnim udruženjem šefova policija.