Printer Friendly Version Prijem u EU glavni strateški cilj Srbije @ 4 October 2013 06:23 PM
 
Beograd/Njujork, 4. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je danas uverenje da će Srbija biti prva sledeća, 29. članica Evropske unije, kao i očekivanje da će biti primljena u EU u narednih deset godina.


Dačić je u intervjuu za američku TV mrežu Si-En-En rekao da Srbija želi da postane članica Unije što je pre moguće, uz ocenu da je to potrebno i Srbiji i EU. 

On je na pitanje kako vidi rešenje za problem Kosova i Metohije odgovorio da nije lako pronaći rešenje za Kosovo, naročito u ovoj fazi kada su stvari otišle predaleko.

Mnogo bolje i pravičnije rešenje moglo je biti nađeno ranije, čime bi se izbegli rat i napetost u regionu. To, međutim, nije deo našeg aktuelnog dijaloga, naveo je predsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može i ne želi da unese svoje probleme u Evropsku uniju.

Voleli bismo da se odnosi normalizuju i da postignemo konačno rešenje za Kosovo. To je jedan od razloga zbog kojih vodimo otvoreni dijalog s Prištinom kako bismo rešili probleme pre prijema u EU. Ali to ne znači promenu politike kada je reč o priznanju nezavisnosti Kosova, istakao je Dačić.

Predsednik Vlade je ocenio da nema vremena za gubljenje jer je privreda pretrpela velike posledice posle raspada Jugoslavije 90-ih godina prošlog veka.

Stopa nezaposlenosti je najveći problem, ukazao je on i naglasio da su rasprave o ekonomskim reformama u Srbiji besmislene ukoliko se ne poveća industrijska proizvodnja, a samim tim i životni standard građana.

Dačić je objasnio da je jedini način da se to postigne povećanje stranih investicija, ali da se to neće dogoditi ukoliko Srbija ne bude deo modernog sveta.

On je naglasio da Srbija ne vidi proces prijema u EU isključivo kao paket finansijske pomoći ili priliku za građane Srbije da rade u drugim zemljama širom Evrope, već prvenstveno kao magnet za strane investitore.

Dačić je, na pitanje da li smatra da će Srbija zbog toga što ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom biti svojevrsna evropska kapija prema Istoku, rekao da je Srbija uvek bila "istok na zapadu i zapad na istoku". 

Uvek smo bili negde između. I zbog toga je prijem u Evropsku uniju glavni strateški cilj zemlje, poručio je predsednik Vlade.

On je napomenuo da Srbija, takođe, želi da sačuva stare saveze i prijateljstva, poput onog sa Rusijom i Kinom, obnovi prijateljstva sa zemljama kao što su Velika Britanija, SAD i Francuska, ali stekne i novo - sa Nemačkom.

Prema njegovim rečima, većina građana Srbije podržava proces evropskih integracija jer veruje da je u interesu zemlje da bude deo razvijenog sveta.

Srbija ne sme da bude zatočenik sopstvene prošlosti, već treba da gleda u budućnost, zaključio je Dačić.