Printer Friendly Version Пријем у ЕУ главни стратешки циљ Србије @ 4 October 2013 06:25 PM
 
Београд/Њујорк, 4. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изразио је данас уверење да ће Србија бити прва следећа, 29. чланица Европске уније, као и очекивање да ће бити примљена у ЕУ у наредних десет година.

Дачић је у интервјуу за америчку ТВ мрежу Си-Ен-Ен рекао да Србија жели да постане чланица Уније што је пре могуће, уз оцену да је то потребно и Србији и ЕУ. 

Он је на питање како види решење за проблем Косова и Метохије одговорио да није лако пронаћи решење за Косово, нарочито у овој фази када су ствари отишле предалеко.

Много боље и правичније решење могло је бити нађено раније, чиме би се избегли рат и напетост у региону. То, међутим, није део нашег актуелног дијалога, навео је председник Владе.

Према његовим речима, Србија не може и не жели да унесе своје проблеме у Европску унију.

Волели бисмо да се односи нормализују и да постигнемо коначно решење за Косово. То је један од разлога због којих водимо отворени дијалог с Приштином како бисмо решили проблеме пре пријема у ЕУ. Али то не значи промену политике када је реч о признању независности Косова, истакао је Дачић.

Председник Владе је оценио да нема времена за губљење јер је привреда претрпела велике последице после распада Југославије 90-их година прошлог века.

Стопа незапослености је највећи проблем, указао је он и нагласио да су расправе о економским реформама у Србији бесмислене уколико се не повећа индустријска производња, а самим тим и животни стандард грађана.

Дачић је објаснио да је једини начин да се то постигне повећање страних инвестиција, али да се то неће догодити уколико Србија не буде део модерног света.

Он је нагласио да Србија не види процес пријема у ЕУ искључиво као пакет финансијске помоћи или прилику за грађане Србије да раде у другим земљама широм Европе, већ првенствено као магнет за стране инвеститоре.

Дачић је, на питање да ли сматра да ће Србија због тога што има споразум о слободној трговини са Русијом бити својеврсна европска капија према Истоку, рекао да је Србија увек била "исток на западу и запад на истоку". 

Увек смо били негде између. И због тога је пријем у Европску унију главни стратешки циљ земље, поручио је председник Владе.

Он је напоменуо да Србија, такође, жели да сачува старе савезе и пријатељства, попут оног са Русијом и Кином, обнови пријатељства са земљама као што су Велика Британија, САД и Француска, али стекне и ново - са Немачком.

Према његовим речима, већина грађана Србије подржава процес европских интеграција јер верује да је у интересу земље да буде део развијеног света.

Србија не сме да буде заточеник сопствене прошлости, већ треба да гледа у будућност, закључио је Дачић.