Printer Friendly Version Pozitivne reakcije MMF i Svetske banke na mere Vlade Srbije @ 14 October 2013 05:57 PM

Beograd/ Vašington, 14. oktobar 2013. - Ministar finansija Lazar Krstić, zajedno sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković prisustvuje godišnjem jesenjem zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U izjavi RTS izneo je da Srbija želi uđe u pregovore sa MMF koji će dati kredibiliotet Vladinim politikama, ali da je nivo deviznih rezervi takav da u ovom trenutku nije potrebno ništa više od aranžmana iz predostrožnosti. Konstatovao je da je, zahvaljujući promeni ekonomske politike, delegacija Srbije naišla na pozitivne reakcije visokih zvaničnika MMF i Svetske banke i dodao da je delegacija Srbije imala razgovore i sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD. MInistar Krstić je preneo da su zvaničnici MMF i Svetske banke ocenili ekonomske mere Vlade Srbije stimulativnim za strane investitore. 

Guverner Tabaković je izjavila da su sagovornici u Vašingtonu pozitivno ocenili srednjoročne mere Vlade Srbije. Dodala je da se Vlada Srbije suočava sa teretom nasleđenih grešaka iz prošlosti, ali i teretom neispunjenih obećanja datih MMF I međunarodnim finansijskim institucijama. Prema njenim rečima, trodnevni razgovori sa MMF I Svetskom bankom fokusirali su se pre svega na mogući novi aranžman sa Srbijom  i na program Svetske banke vredan oko 400 miliona dolara.