Printer Friendly Version Srbija dobila do sada najpovoljniji Izveštaj o napretku na putu ka EU @ 17 October 2013 03:16 AM
 
Beograd, 16. oktobar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Izveštaj o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji, koji mu je danas predao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, jedan od najpovoljnijih do sada, i izrazio očekivanje da će pristupni pregovori sa EU početi najkasnije u januaru.
 
Dačić je nakon sastanka sa Devenportom u Palati Srbija rekao da je zadovoljan ocenom koju je dobila Srbija, koja će nastaviti započete reforme, uključujući i dijalog sa Prištinom. 

On je najavio da će u ponedeljak, 21. oktobra, u Luksemburgu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojoj će predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. 

Ketrin Ešton nam je učinila posebnu čast, s obzirom na to da nije običaj da ona predsedava tim sednicama, ocenio je premijer i potvrdio i svoje prisustvo toj sednici. 

On je ponovio da Srbija očekuje da Evropska komisija i Evropski savet daju pozitivno mišljenje za održavanje međuvladine konferencije, odnosno za zvaničan početak pregovora. 

Cilj Srbije jeste da pregovore sa EU iskoristi kao podsticaj za reforme, pri čemu naš interes nije samo da Srbija postane članica EU, već i da Evropa dođe u Srbiju sa svojim vrednostima i kriterijumima, poručio je Dačić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da radi na ispunjavanju kriterijuma i neophodnim unutrašnjim reformama, obratiti pažnju na primedbe koje postoje, nastaviti dijalog sa Prištinom, kao i preduzimanje napora za stabilizaciju prilika u regionu.

Prema njegovoj oceni, suštinski je važna ocena u Izveštaju da su odnosi Srbije i EU ušli u jednu novu fazu, da je došlo do kvalitativnog napretka u reformama u Srbiji, kao i po pitanju stabilnosti i saradnje u regionu i dijaloga sa Prištinom.

Kao što smo najavili, naš cilj jeste da proces pregovora o članstvu u EU iskoristimo za veliki podsticaj reformama i promenama u Srbiji, kako bi naša zemlja ne samo u formalnom smislu ispunila kriterijume, već kako bi to bila osnova, razlog i cilj sveukupnog preobražaja društva, istakao je Dačić i naveo da su iz tog razloga ovi dani, meseci i godine od istorijskog značaja za Srbiju.