Printer Friendly Version Србија добила до сада најповољнији Извештај о напретку на путу ка ЕУ @ 17 October 2013 03:17 AM
Београд, 16. октобар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је Извештај о напретку Србије на путу ка Европској унији, који му је данас предао шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, један од најповољнијих до сада, и изразио очекивање да ће приступни преговори са ЕУ почети најкасније у јануару.
 
Дачић је након састанка са Девенпортом у Палати Србија рекао да је задовољан оценом коју је добила Србија, која ће наставити започете реформе, укључујући и дијалог са Приштином. 

Он је најавио да ће у понедељак, 21. октобра, у Луксембургу бити одржана прва седница Савета за примену Споразума о стабилизацији и придруживању, којој ће председавати високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. 

Кетрин Ештон нам је учинила посебну част, с обзиром на то да није обичај да она председава тим седницама, оценио је премијер и потврдио и своје присуство тој седници. 

Он је поновио да Србија очекује да Европска комисија и Европски савет дају позитивно мишљење за одржавање међувладине конференције, односно за званичан почетак преговора. 

Циљ Србије јесте да преговоре са ЕУ искористи као подстицај за реформе, при чему наш интерес није само да Србија постане чланица ЕУ, већ и да Европа дође у Србију са својим вредностима и критеријумима, поручио је Дачић.

Он је нагласио да ће Србија наставити да ради на испуњавању критеријума и неопходним унутрашњим реформама, обратити пажњу на примедбе које постоје, наставити дијалог са Приштином, као и предузимање напора за стабилизацију прилика у региону.

Према његовој оцени, суштински је важна оцена у Извештају да су односи Србије и ЕУ ушли у једну нову фазу, да је дошло до квалитативног напретка у реформама у Србији, као и по питању стабилности и сарадње у региону и дијалога са Приштином.

Као што смо најавили, наш циљ јесте да процес преговора о чланству у ЕУ искористимо за велики подстицај реформама и променама у Србији, како би наша земља не само у формалном смислу испунила критеријуме, већ како би то била основа, разлог и циљ свеукупног преображаја друштва, истакао је Дачић и навео да су из тог разлога ови дани, месеци и године од историјског значаја за Србију.