Printer Friendly Version Обележен Дан примирја у Првом светском рату @ 12 November 2013 05:02 AM

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата.

Председник Републике Србије Томислав Николић положио је данас, уз пуне војне и државне почасти, ловоров венац на Гроб незнаног јунака на Авали.

На венцу, положеном уз интонирање химне „Боже правде“, написано је: „Јунацима великог рата поносни потомци – председник Републике Томислав Николић“. Николић се након тога уписао у књигу утисака.

У делегацији су, поред председника Републике, били и министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Комеморативном церемонијом на Француском војном гробљу у Београду одата је почаст за 375 француских војника који су ту сахрањени, као и свима онима који су пали на Солунском фронту.


Венце су том приликом положили амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио, државни секретар Министарства одбране Зоран Ђорђевић, представници градске скупштине и амбасадори више земаља, међу којима представници САД, Немачке и Аустрије.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у свету државним манифестацијама у знак сећања на 1918. годину, када је 11. новембра, у 11 часова, на снагу ступило примирје.