Printer Friendly Version Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu @ 12 November 2013 05:06 AM

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, uz pune vojne i državne počasti, lovorov venac na Grob neznanog junaka na Avali.

Na vencu, položenom uz intoniranje himne „Bože pravde“, napisano je: „Junacima velikog rata ponosni potomci – predsednik Republike Tomislav Nikolić“. Nikolić se nakon toga upisao u knjigu utisaka.

U delegaciji su, pored predsednika Republike, bili i ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Komemorativnom ceremonijom na Francuskom vojnom groblju u Beogradu odata je počast za 375 francuskih vojnika koji su tu sahranjeni, kao i svima onima koji su pali na Solunskom frontu.


Vence su tom prilikom položili ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, predstavnici gradske skupštine i ambasadori više zemalja, među kojima predstavnici SAD, Nemačke i Austrije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svetu državnim manifestacijama u znak sećanja na 1918. godinu, kada je 11. novembra, u 11 časova, na snagu stupilo primirje.