Printer Friendly Version Pregovori o pristupanju Srbije EU počinju 21. januara @ 17 December 2013 10:06 PM
Beograd/Brisel, 17. decembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić rekao je večeras da pregovori o pristupanju Srbije EU počinju 21. januara sledeće godine.
 
Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je odluka ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, doneta večeras u Briselu, da se prva međuvladina konferencija Srbije i EU održi u januaru istorijski događaj, koji su čekale mnoge generacije i koji je bio cilj mnogih prethodnih vlada u Srbiji.

Sve zemlje Evropske unije imale su visok nivo pohvala za sve što su Vlada Srbije i Republika Srbija uradile u prethodnom periodu. Jednoglasno je odlučeno da konferencija kojom formalno počinje proces pregovora bude održana u januaru, kada Grčka preuzima šestomesečno predsedavanje EU, rekao je predsednik Vlade Srbije.

Dačić se zahvalio Vladi Srbije, prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na velikom trudu i političkoj odgovornosti.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je večeras na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije da je odlučeno da pregovori sa Srbijom počnu 21. januara.

File je dodao i da je Savet za opšte poslove EU uvažio napredak Srbije u reformama i normalizaciji odnosa sa Prištinom.