Printer Friendly Version Преговори о приступању Србије ЕУ почињу 21. јануара @ 17 December 2013 10:12 PM

Београд/Брисел, 17. децембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да преговори о приступању Србије ЕУ почињу 21. јануара следеће године.

Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је одлука министара спољних послова земаља чланица Европске уније, донета вечерас у Бриселу, да се прва међувладина конференција Србије и ЕУ одржи у јануару историјски догађај, који су чекале многе генерације и који је био циљ многих претходних влада у Србији.

Све земље Европске уније имале су висок ниво похвала за све што су Влада Србије и Република Србија урадиле у претходном периоду. Једногласно је одлучено да конференција којом формално почиње процес преговора буде одржана у јануару, када Грчка преузима шестомесечно председавање ЕУ, рекао је председник Владе Србије.

Дачић се захвалио Влади Србије, првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу и председнику Србије Томиславу Николићу на великом труду и политичкој одговорности.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је вечерас на конференцији за новинаре у Бриселу после састанка министара спољних послова земаља чланица Европске уније да је одлучено да преговори са Србијом почну 21. јануара.

Филе је додао и да је Савет за опште послове ЕУ уважио напредак Србије у реформама и нормализацији односа са Приштином.