Printer Friendly Version Почели преговори Србије и ЕУ @ 21 January 2014 03:52 PM

Београд/Брисел, 21. јануар 2014. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић предводили су данас делегацију Србије у Бриселу на Првој међувладиној конференцији између Србије и Европске уније, која је формално означила почетак преговора о придруживању наше земље Унији.

Дачић је на конференцији за новинаре, одржаној након скупа у Бриселу, истакао да је ово, у историјском смислу, најважнији догађај за Србију после Другог светског рата, и да наша земља од данас и формално постаје део приступног процеса заједничкој породици европских народа.

Он је поручио да ће Србија остати посвећена европским вредностима, унутрашњим реформама и наставку дијалога са Приштином.

У стратешком смислу, овај дан одређује даљи пут Србије и вредности којима она тежи и за које се залаже, нагласио је председник Владе, уз подсећање на то да је Влада Србије формирана пре 18 месеци, и да је успела да обави оно што се од ње није очекивало. 

Сада се од Владе очекује много и њен задатак је тежи, истакао је Дачић и оценио да овај дан заправо представља крај једног тешког почетка.

Пред Србијом је много посла и већ од сутра се ради на скринингу поглавља и на даљим преговорима, указао је он и поновио да Србији овај дан није поклоњен, већ га је заслужила својим посвећеним радом.

Дачић је изразио уверење да ће Србија испунити све услове и 2018. године бити институционално спремна за пријем у чланство ЕУ, а 2020. и за укључивање у нови буџетски оквир Уније.

Председник Владе је нагласио да процес придруживања ЕУ није питање које се тиче статуса Косова и Метохије, и поручио да се позиција Србије у вези са тим питањем не мења, и да никада није била предмет разговора.

Он је саопштио да у овом тренутку нема елемената за склапање новог споразума Београда и Приштине, уз оцену да се треба усредсредити на спровођење онога што је већ договорено у априлу прошле године.

Према његовим речима, отворена су питања која се односе на правосуђе, формирање Заједнице српских општина, као и на поједине теме о којима је постигнута само начелна сагласност, као што су телекомуникације и енергетика.

Такође, како је напоменуо, постоје и проблеми о којима тек треба да се разговара, као што су питања имовине, статуса Српске православне цркве (СПЦ) и српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Председник Владе је изразио захвалност Европској унији на помоћи коју је пружила нашој земљи да се дође до овог дана.

Он је посебно истакао допринос високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која је била кључни фактор за долазак до компромиса у дијалогу Београда и Приштине, као и европског комесара за проширење Штефана Филеа, који је радио стрпљиво свих ових година на стварању услова за то да у свом извештају може да напише да Србија заслужује да добије статус кандидата и отвори преговоре.

Ово је стратешки циљ који одређује пут којим наше друштво треба да иде, поручио је Дачић.
 

Вучић је нагласио да је застава Србије данас испред зграде ЕУ, поред застава земаља Уније, што је велика ствар и симбол за нашу земљу, али и знак да можемо да урадимо оно што су сви европски народи учинили.

Ми смо спремни да испунимо све своје обавезе. Пред нама је другачија и боља будућност, истакао је он и додао да ће Влада Србије учинити све потребне напоре да грађани живе боље, као и показати озбиљност у раду, што је одговор како на поверење које нам указује ЕУ, тако и на очекивања грађана Србије. 

Први потпредседник Владе је изразио уверење да ће Србија завршити преговоре са ЕУ до 2018. године, након чега ће ЕУ оценити да ли наша земља заслужује да постане пуноправна чланица.

Филе је оценио да је отварање приступних преговора Србије са ЕУ историјски дан и за Србију и за Унију, и да оно представља заслужено признање напретка који је до сада постигнут.

Он је истакао да ће Србија морати да остане потпуно посвећена нормализацији односа са Приштином, и указао на то да поглавља 23 и 24 морају да буду усклађена са ЕУ.

Европска унија даје првенство владавини права и независности правосуђа и у складу са тим ће преговори о тим поглављима почети међу првима, објаснио је Филе и изразио очекивање да ће Влада Србије ускоро представити акциони план за ове области.

Верујем у решеност српског друштва да се ово спроведе како треба јер је промена важна за српско друштво и економију, рекао је европски комесар за проширење.

Министар спољних послова и потпредседник Владе Грчке Евангелос Венизелос, који је у име ЕУ отворио Прву међувладину конференцију, поручио је да Унија има пуно поверење у то да ће Србија преговоре завршити брзо и успешно, и да ће се прикључити ЕУ као пуноправна чланица.

Он је нагласио да Србија мора да усвоји све правне тековине ЕУ и посвети нарочиту пажњу успостављању независности правосуђа, темељних права, правде, слободе и безбедности.

Желим Србији пуни успех у овом захтевном поступку, а имам пуно
поверење у њене способности за то да премости изазове, доведе преговоре до коначног успеха и уђе у нашу породицу као пуноправни члан, поручио је Венизелос.

Србија може да рачуна на снажну подршку ЕУ, истакао је он и поновио да је почетак преговора са Србијом историјски важан како за регион, тако и за евроатлантску перспективу западног Балкана.

Ово је велики дан не само за Србију, већ и за читав западни Балкан, оценио је Венизелос.

Делегацију Србије је уочи међувладине конференције Србије и ЕУ дочекао председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, након чега је скуп и званично почео.

Републику Србију представљали су председник Владе Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије ЕУ Тања Мишчевић.

ЕУ су заступали министар спољних послова Грчке Евангелос Венизелос, европски комесар за проширење Штефан Филе, стални представници држава чланица при ЕУ, као и министри спољних послова неколико земаља чланица ЕУ који немају обавезу да буду на овом састанку, али желе да својим присуством пруже већи значај почетку преговора са Србијом.

Током састанка, који је био церемонијалног карактера и трајао од 45 до 60 минута, представљена су два документа.

Европски комесар за проширење Штефан Филе представио је званичницима Србије Уводно излагање ЕУ о приступним преговорима - Општу позицију ЕУ, односно такозвани преговарачки оквир. 

Тај план рада, који су одобрили највиши званичници ЕУ, јесте план по којем ће се у наредним годинама преговарати са Србијом.

Одмах након тога представљена је и Уводна изјава Републике Србије на Првој међувладиној конференцији о приступању Републике Србије Европској унији.