Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА @ 26 January 2014 08:24 PM

Вашингтон, 25.1.2014. 

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић допутовао је у Сједињене Америчке Државе у Вашингтон. Током званичне радне посете, планиран је низ билатералних сусрета са званичницима Пентагона, Стејт департмента, Бироа Националне гарде, Одбрамбене обавештајне агенције, Националног универзитета одбране и Конгреса.

Поред билатералних сусрета, министар одбране ће потписати и два споразума. У Пентагону ће заједно са секретаром одбране Сједињених Држава Чарлсом Хејгелом, потписати Споразум Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података, док ће у Стејт департменту потписати Споразум о унапређењу сарадње и статусу снага у оквиру Програма Партнерство за мир.

Министра одбране ће поред секретара одбране и високих званичника Стејт департмента, примити и шеф Бироа Националне гарде Сједињених Држава генерал Френк Грас, затим директор Одбрамбене обавештајне агенције, генерал-потпуковник Мајкл Флин и председник Националног универзитета одбране Сједињених Држава, генерал-мајор Грег Мартин. Поред наведених сусрета, министар одбране ће се састати и са припадницима Министарства одбране и Војске Србије који се тренутно налазе на школовању у Националном универзитету одбране Сједињених Држава.

Посету Сједињеним Америчким Државама, министар одбране Небојша Родић ће отпочети присуством на свечаности поводом обележавања Светог Саве, у организацији српске дијаспоре у Вашингтону.