Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА САД @ 27 January 2014 11:59 PM

Вашингтон, 27.01.2014.

Министар одбране Републике Србије Небојша Родић се првог дана званичне радне посете састао у Пентагону са секретаром одбране Сједињених Држава Чарлсом Хејгелом.

Саговорници су разменили мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону и обострано поздравили постигнуте резултате у развоју регионалне и билатералне војне сарадње и нагласили да ће у наредном периоду, упркос финансијској кризи, наставити са њеним даљим унапређењем, али и изградњом односа двеју земаља у целини.

Секретар одбране Хејгел честитао је отпочињање процеса приступних преговора Републике Србије и поздравио напоре које Влада Републике Србије улажe у успех дијалога и нормализацију односа са Приштином.

Министар одбране Родић се захвалио Влади САД на помоћи и подршци кроз Програме безбедносне подршке, посебно израженој кроз програме школовања и усавршавања, модернизације и опремања декларисаних јединица Војске Србије, даљег развоја и опремања Центра за обуку јединица за мултинационалне операције на бази „Југ“, као и Програм државног партнерства са Националном гардом Охајо. Упознао је са тренутним степеном ангажовања припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније, као и о плановима и приоритетима будућег ангажовања. Посебно је нагласио значај пројеката „Хуманитарне асистенције“ који су изузетно позитивно пропраћени од стране целокупне јавности у Републици Србији и сугурно доприносе даљем унапређењу свеукупних односа две земље. Један од битних ресурса, који ће у наредном периоду унапредити сарадњу у области одбране јесу капацитети и експертиза из области војне медицине.

Као приоритете будуће сарадње министар Родић је означио наставак организације заједничких вежби и обуке, модернизацију и опремање декларисаних снага Војске Србије, као и едукацију и стручно усавршавање припадника Министарства одбране и Војске Србије.У том контексту истакао је значај организације вежби PLATINUM WOLF 14 и 15, односно LOGEX 15 у Републици Србији, што не представља само показатељ успешне билатералне војне сарадње, већ прогреса, односно еволуције исте у регионални карактер.

Нагласивши значај отпочетих интегративних процеса ка ЕУ и дијалога Београда и Приштине, истакнута је неопходност одржавања мирног и стабилног безбедносног окружења у региону, посебно на територији КиМ, чије би нарушавање могло озбиљно да поремети наведене процесе. Као предуслов остваривања овог заједничког циља, наглашен је значај одржавања актуелног нивоа ангажовања снага КФОР и континуитета успостављених модела међусобне сарадње.

Секретар одбране Хејгел је посебно истакао да цени храброст Владе и првог потпредседника због политичке одлуке о одржавању ванредних парламентарних избора у Републици Србији, што представља „мудру одлуку која треба да потврди да је воља грађана у правцу досадањих енергичних и одлучних реформских процеса“. Истакао је значај евидентног и видљивог унапређења регионалне сарадње и препознатљивост улоге коју има Република Србија, односно само Министарство одбране. Нагласио је да цени проактивни приступ Републике Србије у обезбеђењу стабилног и предвидивог безбедносног окружења и подршке интегративним процесима у региону.

Министар одбране Родић и секретар одбране Хејгел, потписали су Споразум Владе Републике Србије и Владе Сједињених Америчких Држава у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података, који ће, како је обострано закључено, додатно снажно допринети унапређењу сарадње у области одбране у квалитативном смислу. Наведени споразум ће највише допринети развоју сарадње у области обавештајно-безбедносне и научно-истраживачке делатности, и одразити се на квалитет обуке и заједничких вежбовних активности јединица Војске Србије и оружаних снага Сједињених Држава.

Пре сусрета у Пентагону, министар Родић је, уз војне почасти, положио венац на Гроб незнаном јунаку из Првог светског рата на Војном гробљу Арлингтон.