Printer Friendly Version SAOPŠTENjE POVODOM POSETE MINISTRA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE NEBOJŠE RODIĆA SJEDINjENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA @ 28 January 2014 12:18 AM
 
Vašington, 27.01.2014. 
 
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić se prvog dana zvanične radne posete sastao u Pentagonu sa sekretarom odbrane Sjedinjenih Država Čarlsom Hejgelom. 
 
Sagovornici su razmenili mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i obostrano pozdravili postignute rezultate u razvoju regionalne i bilateralne vojne saradnje i naglasili da će u narednom periodu, uprkos finansijskoj krizi, nastaviti sa njenim daljim unapređenjem, ali i izgradnjom odnosa dveju zemalja u celini.
 
Sekretar odbrane Hejgel čestitao je otpočinjanje procesa pristupnih pregovora Republike Srbije i pozdravio napore koje Vlada Republike Srbije ulaže u uspeh dijaloga i normalizaciju odnosa sa Prištinom. 
 
Ministar odbrane Rodić se zahvalio Vladi SAD na pomoći i podršci kroz Programe bezbednosne podrške, posebno izraženoj kroz programe školovanja i usavršavanja, modernizacije i opremanja deklarisanih jedinica Vojske Srbije, daljeg razvoja i opremanja Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije na bazi „Jug“, kao i Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohajo. Upoznao je sa trenutnim stepenom angažovanja pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kao i o planovima i prioritetima budućeg angažovanja. Posebno je naglasio značaj projekata „Humanitarne asistencije“ koji su izuzetno pozitivno propraćeni od strane celokupne javnosti u Republici Srbiji i sugurno doprinose daljem unapređenju sveukupnih odnosa dve zemlje. Jedan od bitnih resursa, koji će u narednom periodu unaprediti saradnju u oblasti odbrane jesu kapaciteti i ekspertiza iz oblasti vojne medicine.  
 
Kao prioritete buduće saradnje ministar Rodić je označio nastavak organizacije zajedničkih vežbi i obuke, modernizaciju i opremanje deklarisanih snaga Vojske Srbije, kao i edukaciju i stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.U tom kontekstu istakao je značaj organizacije vežbi PLATINUM WOLF 14 i 15, odnosno LOGEX 15 u Republici Srbiji, što ne predstavlja samo pokazatelj uspešne bilateralne vojne saradnje, već progresa, odnosno evolucije iste u regionalni karakter.  
 
Naglasivši značaj otpočetih integrativnih procesa ka EU i dijaloga Beograda i Prištine, istaknuta je neophodnost održavanja mirnog i stabilnog bezbednosnog okruženja u regionu, posebno na teritoriji KiM, čije bi narušavanje moglo ozbiljno da poremeti navedene procese. Kao preduslov ostvarivanja ovog zajedničkog cilja, naglašen je značaj održavanja aktuelnog nivoa angažovanja snaga KFOR i kontinuiteta uspostavljenih modela međusobne saradnje. 
 
Sekretar odbrane Hejgel je posebno istakao da ceni hrabrost Vlade i prvog potpredsednika zbog političke odluke o održavanju  vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, što predstavlja „mudru odluku koja treba da potvrdi da je volja građana u pravcu dosadanjih energičnih i odlučnih reformskih procesa“. Istakao je značaj evidentnog i vidljivog unapređenja regionalne saradnje i prepoznatljivost uloge koju ima Republika Srbija, odnosno samo Ministarstvo odbrane. Naglasio je da ceni proaktivni pristup Republike Srbije u obezbeđenju stabilnog i predvidivog bezbednosnog okruženja i podrške integrativnim procesima u regionu.  
 
Ministar odbrane Rodić i sekretar odbrane Hejgel, potpisali su Sporazum Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka, koji će, kako je obostrano zaključeno, dodatno snažno doprineti unapređenju saradnje u oblasti odbrane u kvalitativnom smislu. Navedeni sporazum će najviše doprineti razvoju saradnje u oblasti obaveštajno-bezbednosne i naučno-istraživačke delatnosti, i odraziti se na kvalitet obuke i zajedničkih vežbovnih aktivnosti jedinica Vojske Srbije i oružanih snaga Sjedinjenih Država.
 
Pre susreta u Pentagonu, ministar Rodić je, uz vojne počasti, položio venac na Grob neznanom junaku iz Prvog svetskog rata na Vojnom groblju Arlington.