Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ O ТОКУ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ Р. СРБИЈЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА САД @ 29 January 2014 06:48 PM

28.01.2014. Вашингтон

У наставку званичне радне посете САД, министра одбране Р. Србије Небојшу Родића примили су шеф Бироа Националне гарде, генерал Френк Грас,  директор Одбрамбене обавештајне агенције, генерал-потпуковник Мајкл Флин и председник Националног универзитета одбране, генерал-мајор Грег Мартин.

Током сусрета у Пентагону, коме је присуствовала и командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Дебора Ешенхурст, шеф Бироа Националне гарде САД изразио је задовољство постигнутим резултатима сарадње у оквиру Програма државног партнерства Р.Србије и Савезне државе Охајо у области одбране. Посебно је апострофирао на успешност заједничког рада на развоју Центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ“, који, као и бројне друге активности, које ову сарадњу чине изузетном у односу на 65 Програма државног партнерства које Сједињене Државе остварују са државама широм света.

Министар Родић је истакао да је сарадња са Националном гардом Охаја веома важна за Министарство одбране, а посебно за Војску Србије, јер не само да унапређује војну сарадњу, већ својом цивилно-војном компонентом, која се огледа у пројектима „Хуманитарне асистенције“, на најбољи начин доприноси и унапређењу укупних билатералних односа Р. Србије и САД. Захвалио се на помоћи и подршци Националне гарде у организацији предстојеће међународне вежбе „PLATINUM WOLF 14“, као и експертској помоћи у развоју свештеничке службе у Војсци Србије. Пренео је да су Министарство одбране и Војска Србије опредељени да војну сарадњу и даље унапређују и подигну на још виши ниво, кроз заједничко ангажовање медицинских тимова Војске Србије и Националне гарде Охајо у оквиру неке од наредних вежби медицинске готовости.

У Одбрамбеној обавештајној агенцији, министар Родић срео се са директором агенције генерал-потпуковником Мајклом Флином. Генерал-потпуковник Флин је посебно нагласио потребу за активнијом интернационалном сарадњом обавештајне заједнице, како цивилне, тако и војне, у циљу перманентне размене обавештајних података и заједничког рада на превенцији и супротстављању актуелним претњама по мир и безбедност на глобалном нивоу.

Министар Родић је истакао је спремност система одбране, али и цивилне обавештајне заједнице Републике Србије, да у наредном периоду ради на још интензивнијем успостављању ближе и конкретније сарадње. Истакао је да су знање, размена информација и квалитетнија међусобна комуникација основни предуслови будућег заједничког супротстављања глобалним безбедносним претњама.

Током боравка на Националном универзитету одбране САД, генерал-мајор Грег Мартин је упознао министра Родића са историјатом, организацијом и начином рада Универзитета. Министар Родић се захвалио на указаној могућноти да Министарство одбране и Војска Србије могу школовати своје одабране припаднике на Националном универзитету одбране Сједињених Држава. То је уједно и доказ наше посвећености и чврсте решености да максимално улажемо у знање, као основни ресурс будућности. Министар Родић се након сусрета састао и са полазницима Националног универзитета одбране са којима разговарао о досадашњој реализацији наставног програма и динамици до краја једногодишњег усавршавања.