Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ О ЗАВРШЕТКУ ПОСЕТЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ Р. СРБИЈЕ НЕБОЈШЕ РОДИЋА САД @ 29 January 2014 06:55 PM

29.01.2014. Вашингтон

Министар одбране Р. Србије Небојша Родић завршио је званичну радну посету Вашингтону сусретима у Конгресу, где је имао састанак са конгресменима из Охаја, Мајклом Тарнером и Бредом Венструпом.

Министар Родић упознао је оба конгресмена о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и унутрашњим политичким дешавањима у Републици Србији и пренео уверење да ће након ванредних парламентарних избора Србија наставити још интензивније и агресивније започете реформе и процес интеграције у Европску унију. Истакао је да се Министарство одбране залаже за константно унапређење регионалне сарадње у области безбедности и упознао да да је до сада имао сусрете са готово свим министрима одбрана земаља региона, током којих су покренута многа питања и договорене области од заједничког интереса. Регион оптерећују готово идентични проблеми и односе се пре свега на економију и привреду, те је унапређење међусобне сарадње и комуникације у свим областима од изузетне важности за решавање проблема, јер ће тиме допринети и одржавању мирне и стабилне ситуације. По питању Косова и Метохије, упознао је оба конгресмена о комплексности и осетљивости политичко-безбедносне ситуације и неопходношћу задржавања постојећег нивоа ангажовања КФОР, као кључног гаранта стабилности и безбедности свих грађана Косова и Метохије.

Упознао је конгресмене са постигнутим резултатима билатералне војне сарадње која се и даље константно унапређује и која представља најбољи део свеукупних односа Р. Србије и Сједињених Држава. Успешној сарадњи у великој мери допринели су и резултати постигнути у оквиру Програма државног партнерства Р. Србије и Савезне државе Охајо, односно сарадње Војске Србије и Националне гарде Охајо. Многобројни заједнички пројекти и области сарадње, од којих пре свега треба издвојити експертску помоћ и подршку опремању и развоју базе „Југ“ и организацији међународне вежбе „PLATINUM WOLF 14“, заједно са пројектима попут „Хуманитарне асистенције“, допринели су не само развоју билатералне војне сарадње, већ и развоју укупних односа наших држава. Уз захвалност за досадашњу експертску подршку и помоћ, изразио је очекивање да ће Влада Сједињених Држава наставити да и у наредном периоду још више помогне кроз Програм државног партенерства, али и друге програме безбедносне помоћи.

 Конгресмен Тарнер је пренео задовољство постигнутим резултатима у области билатералне војне сарадње, посебно по питању сарадње Војске Србије и Националне гарде Охајо. Поздравио је напоре које Министарство одбране улаже у развој регионалне сарадње и изразио наду да ће Влада Сједињених Држава наставити са перманентним пружањем подршке свим активностима који доприносе одржавању мира на простору Балкана.

Конгресмен Венструп је честитао на отпочињању приступних преговора Р.Србије са ЕУ. Пренео је да високо цени напоре и конструктивну улогу Србије у процесу стабилизације кроз дијалог са Приштином, оценивши да је то једини начин за постизање трајног мира и безбедности.