Printer Friendly Version Unapređenje saradnje sa SAD u borbi protiv terorizma @ 7 February 2014 08:52 PM

Beograd/Vašington, 7. februar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsom Komijem o saradnji američkih i srpskih službi, kao i o mogućnosti da FBI otvori svoje kancelarije u Beogradu.

Dačić je nakon susreta sa novoimenovanim direktorom Biroa istakao da je tom prilikom konstatovana veoma dobra saradnja između FBI i srpskih službi za sprovođenje zakona, pre svega, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

On je naveo da je, takođe, bilo reči o mogućnosti da FBI otvori kancelarije u Beogradu imajući u vidu to da je donet novi budžet Biroa.

Prema njegovim rečima, FBI će u narednih šest meseci razmotriti taj predlog, a ukoliko to ne bude bilo moguće učiniti onda da barem u Beograd pošalju stručnjaka za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajber terorizma.

Na sastanku su, kako je dodao, razmatrana veoma važna pitanja od nacionalnog i državnog značaja, a koja se tiču saradnje u borbi protiv ekstremizma i terorizma, naročito protiv radikalnog islamizma.

Dačić je saopštio da je bilo i reči o razmeni informacija kroz saradnju službi za visokotehnološki kriminal i sajber terorizam imajuću u vidu da veliki broj ljudi s našeg područja odlazi u ekstremističke grupacije, naročito sada u Siriji, kao i da to predstavlja opasnost po mir i bezbednost građana u našem regionu.

On je ukazao na to da je razgovarano i tome da se u cilju unapređenja saradnje do kraja godine u Beogradu organizuje regionalna konferencija na kojoj bi, pored direktora FBI, učestvovali i ministri unutrašnjih poslova i direktori policija zemalja regiona.



Dačić je u Vašingtonu, takođe, razgovarao i sa šefom Srpskog kokusa u Kongresu Tedom Poom, pri čemu je tom prilikom, u ime Srbije, izrazio zahvalnost na svim aktivnostima ovog kokusa.

Predsednik Vlade je naglasio da postoji veliki broj američkih kongresmena i senatora koji žele da se čuje objektivna slika o Srbiji.

U razgovoru je postignut dogovor o tome da grupa senatora i kongresmena poseti Srbiju do kraja godine kako bi se upoznali sa velikim napretkom koji je ostvaren ne samo u procesu evropskih integracija, nego i u reformama našeg političkog sistema, istakao je Dačić.