Printer Friendly Version Унапређење сарадње са САД у борби против тероризма @ 7 February 2014 08:58 PM

Београд/Вашингтон, 7. фебруар 2014. године – Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са директором Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмсом Комијем о сарадњи америчких и српских служби, као и о могућности да ФБИ отвори своје канцеларије у Београду.

Дачић је након сусрета са новоименованим директором Бироа истакао да је том приликом констатована веома добра сарадња између ФБИ и српских служби за спровођење закона, пре свега, са Министарством унутрашњих послова.

Он је навео да је, такође, било речи о могућности да ФБИ отвори канцеларије у Београду имајући у виду то да је донет нови буџет Бироа.

Према његовим речима, ФБИ ће у наредних шест месеци размотрити тај предлог, а уколико то не буде било могуће учинити онда да барем у Београд пошаљу стручњака за високотехнолошки криминал и борбу против сајбер тероризма.

На састанку су, како је додао, разматрана веома важна питања од националног и државног значаја, а која се тичу сарадње у борби против екстремизма и тероризма, нарочито против радикалног исламизма.

Дачић је саопштио да је било и речи о размени информација кроз сарадњу служби за високотехнолошки криминал и сајбер тероризам имајућу у виду да велики број људи с нашег подручја одлази у екстремистичке групације, нарочито сада у Сирији, као и да то представља опасност по мир и безбедност грађана у нашем региону.

Он је указао на то да је разговарано и томе да се у циљу унапређења сарадње до краја године у Београду организује регионална конференција на којој би, поред директора ФБИ, учествовали и министри унутрашњих послова и директори полиција земаља региона.



Дачић је у Вашингтону, такође, разговарао и са шефом Српског кокуса у Конгресу Тедом Поом, при чему је том приликом, у име Србије, изразио захвалност на свим активностима овог кокуса.

Председник Владе је нагласио да постоји велики број америчких конгресмена и сенатора који желе да се чује објективна слика о Србији.

У разговору је постигнут договор о томе да група сенатора и конгресмена посети Србију до краја године како би се упознали са великим напретком који је остварен не само у процесу европских интеграција, него и у реформама нашег политичког система, истакао је Дачић.