Printer Friendly Version Подршка ЕУ наставку реформских процеса у Србији @ 28 April 2014 08:20 PM
 

Београд, 28. април 2014. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија бити прва земља у овом делу Европе која ће већ наредне године покренути разговоре о поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права. 

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изразио очекивање да ће наша земља у том процесу добити помоћ ЕУ, коју је Ештон данас и обећала.

Долазак високог представника ЕУ у посету Београду првог дана након формирања нове Владе Србије велика је част и добар знак за нашу земљу, оценио је он и исказао поштовање према таквом поступку, али и према свему што је Ештон учинила за Србију.

Вучић је указао на то да је Ештон једна од најзаслужнијих за то што је Србија на путу ка чланству у ЕУ, као и због прихватања бриселског споразума, уз оцену да је она више од многих других у Унији желела да чује српске ставове, примедбе и потребе. 

Председник Владе је истакао да ће отварање поглавља 23 и 24 наредне године бити јасан знак да желимо да уредимо нашу земљу и правни систем, како се на пресуде не би чекало 25 година и како би грађани знали да је правда достижна.

Према његовим речима, владавина права је једна од важних ствари која ће допринети већим инвестицијама, с обзиром на то да оне долазе само тамо где су правни системи добро уређени. 

Вучић је изразио очекивање да ће Србија најкасније у јуну потписати споразум са Међународним монетарним фондом (ММФ), и додао да је са Светском банком (СБ) већ постигнут договор.

Србију очекују велики изазови и зато јој је потребна помоћ у процесу стварних реформи, поручио је председник Владе и истакао да наша земља од ЕУ очекује помоћ и у обуци људи, коју је Ештон данас потврдила.


Такође, он је оценио да постоји шанса да Србија до 2020. године постане пуноправна чланица ЕУ, и поновио да је то циљ који треба достићи због наше земље и унутрашњих реформи, које би требало да буду завршене до 2018. године.

Вучић је рекао и да ће као премијер водити дијалог са Приштином, и додао да ће у том процесу учествовати и први потпредседник Владе Ивица Дачић, али и други званичници наше земље.

Ештон је нагласила да је задовољна због посвећености Владе Србије напретку ка чланству у ЕУ, и оценила да ће пут Србије бити успешан и да неће дуго трајати.

Она је упутила честитке Вучићу и новој Влади на именовању, и изразила задовољство због тога што је дошла у, како је оценила, посебну посету Србији.

Ештон је рекла да је са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Вучићем разговарала о веома важним питањима, углавном економске природе.

Надам се да ће једна од користи које будете имали у односима са ЕУ бити управо та порука инвеститорима да је добро да долазе и улажу, и да је пословање у Србији добар потез, истакла је она.

Према њеним речима, ЕУ је решена да у томе помогне Србији и да осигура чврст пут економских реформи и просперитета.

Ештон је поздравила решеност премијера Вучића да у Србији владају ред, поредак и правна држава, као и да буде спроведена реформа образовања.

Пут ка пуноправном чланству у ЕУ, како је истакла, није нимало лак, што ће потврдити свака земља чланица ЕУ која га је прошла, али то је пут због којег сигурно нико ко је пошао њиме није зажалио.

Бити део европске породице значи да су вам гарантовани мир и безбедност за вашу земљу, при чему су мир, безбедност и економска стабилност три кључне речи које дају људима наду за мирну будућност, поручила је Ештон.