Printer Friendly Version Podrška EU nastavku reformskih procesa u Srbiji @ 28 April 2014 08:21 PM

Beograd, 28. april 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija biti prva zemlja u ovom delu Evrope koja će već naredne godine pokrenuti razgovore o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazio očekivanje da će naša zemlja u tom procesu dobiti pomoć EU, koju je Ešton danas i obećala.


Dolazak visokog predstavnika EU u posetu Beogradu prvog dana nakon formiranja nove Vlade Srbije velika je čast i dobar znak za našu zemlju, ocenio je on i iskazao poštovanje prema takvom postupku, ali i prema svemu što je Ešton učinila za Srbiju.

Vučić je ukazao na to da je Ešton jedna od najzaslužnijih za to što je Srbija na putu ka članstvu u EU, kao i zbog prihvatanja briselskog sporazuma, uz ocenu da je ona više od mnogih drugih u Uniji želela da čuje srpske stavove, primedbe i potrebe. 

Predsednik Vlade je istakao da će otvaranje poglavlja 23 i 24 naredne godine biti jasan znak da želimo da uredimo našu zemlju i pravni sistem, kako se na presude ne bi čekalo 25 godina i kako bi građani znali da je pravda dostižna.

Prema njegovim rečima, vladavina prava je jedna od važnih stvari koja će doprineti većim investicijama, s obzirom na to da one dolaze samo tamo gde su pravni sistemi dobro uređeni. 

Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija najkasnije u junu potpisati sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), i dodao da je sa Svetskom bankom (SB) već postignut dogovor.

Srbiju očekuju veliki izazovi i zato joj je potrebna pomoć u procesu stvarnih reformi, poručio je predsednik Vlade i istakao da naša zemlja od EU očekuje pomoć i u obuci ljudi, koju je Ešton danas potvrdila.


Takođe, on je ocenio da postoji šansa da Srbija do 2020. godine postane punopravna članica EU, i ponovio da je to cilj koji treba dostići zbog naše zemlje i unutrašnjih reformi, koje bi trebalo da budu završene do 2018. godine.

Vučić je rekao i da će kao premijer voditi dijalog sa Prištinom, i dodao da će u tom procesu učestvovati i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ali i drugi zvaničnici naše zemlje.

Ešton je naglasila da je zadovoljna zbog posvećenosti Vlade Srbije napretku ka članstvu u EU, i ocenila da će put Srbije biti uspešan i da neće dugo trajati.

Ona je uputila čestitke Vučiću i novoj Vladi na imenovanju, i izrazila zadovoljstvo zbog toga što je došla u, kako je ocenila, posebnu posetu Srbiji.

Ešton je rekla da je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Vučićem razgovarala o veoma važnim pitanjima, uglavnom ekonomske prirode.

Nadam se da će jedna od koristi koje budete imali u odnosima sa EU biti upravo ta poruka investitorima da je dobro da dolaze i ulažu, i da je poslovanje u Srbiji dobar potez, istakla je ona.

Prema njenim rečima, EU je rešena da u tome pomogne Srbiji i da osigura čvrst put ekonomskih reformi i prosperiteta.

Ešton je pozdravila rešenost premijera Vučića da u Srbiji vladaju red, poredak i pravna država, kao i da bude sprovedena reforma obrazovanja.

Put ka punopravnom članstvu u EU, kako je istakla, nije nimalo lak, što će potvrditi svaka zemlja članica EU koja ga je prošla, ali to je put zbog kojeg sigurno niko ko je pošao njime nije zažalio.

Biti deo evropske porodice znači da su vam garantovani mir i bezbednost za vašu zemlju, pri čemu su mir, bezbednost i ekonomska stabilnost tri ključne reči koje daju ljudima nadu za mirnu budućnost, poručila je Ešton.