Printer Friendly Version Zapadni Balkan očekuje brzo pristupanje EU @ 28 August 2014 06:47 PM

Beograd/Berlin, 28. avgust 2014. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas u Berlinu da je zapadni Balkan region mira i stabilnosti, koji očekuje brzo pristupanje Evropskoj uniji.

Dačić je na konferenciji o zapadnom Balkanu, kao jedan od učesnika na ministarskom panelu „Ekonomsko upravljanje i približavanje EU“, u svom obraćanju iskazao zahvalnost Vladi Savezne Republike Nemačke i ministru inostranih poslova te zemlje Frank Valter Štajnmajeru na inicijativi i ličnom angažmanu na tome da ova konferencija bude održana. 


Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je novi pristup EU, u skladu sa kojim će poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije biti otvorena na samom početku pregovaračkog procesa, u najboljem interesu država kandidata za članstvo. 

On je naveo da su evropske integracije najefikasniji i najbrži način da se dostignu visoki standardi u ovim oblastima, koje su ključne za sveobuhvatni razvoj države i društva i obezbeđivanje ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta. 

Prema njegovim rečima, prioriteti Srbije su izgradnja pravne države i vladavine prava, što su, ujedno, i preduslovi za privlačenje stranih investicija i aktiviranje malog i srednjeg preduzetništva u zemlji.

Dačić je podsetio na to da su tokom 2013. godine usvojene Strategija reforme pravosuđa i Strategija za borbu protiv korupcije, koje detaljno preciziraju sve mere i rokove za implementaciju.

On je, kada je reč o unapređenju zakonodavnog procesa u ovim važnim oblastima, naglasio da je za Srbiju značajna pomoć EU, kao i bilateralna pomoć i podrška država kao što je Nemačka.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da treba uložiti napore kako bi se, zbog potencijalnih investitora, poboljšali zakonodavni okviri i primena zakona, kao i izgradila kultura koja ima nulti stepen tolerancije prema korupciji. 

Dačić je rekao da Srbija ne očekuje od EU popuštanja kada je reč o ispunjavanju kriterijuma za članstvo i da je spremna na produbljivanje saradnje u cilju ubrzanja evropske integracije regiona, kako sa onima koji su u procesu evropskih integracija odmakli dalje od Srbije, tako i sa onima kojima tek predstoje značajni koraci na tom putu. 

Smatramo značajnim da na tom putu svako napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama, bez nametnutog ujednačavanja tempa, poručio je Dačić.