Printer Friendly Version Западни Балкан очекује брзо приступање ЕУ @ 28 August 2014 06:48 PM
Београд/Берлин, 28. август 2014. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас у Берлину да је западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање Европској унији.
 
 
Дачић је на конференцији о западном Балкану, као један од учесника на министарском панелу „Економско управљање и приближавање ЕУ“, у свом обраћању исказао захвалност Влади Савезне Републике Немачке и министру иностраних послова те земље Франк Валтер Штајнмајеру на иницијативи и личном ангажману на томе да ова конференција буде одржана. 

Први потпредседник Владе је нагласио да је нови приступ ЕУ, у складу са којим ће поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права и борбу против корупције бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство. 

Он је навео да су европске интеграције најефикаснији и најбржи начин да се достигну високи стандарди у овим областима, које су кључне за свеобухватни развој државе и друштва и обезбеђивање економског раста и друштвеног просперитета. 

Према његовим речима, приоритети Србије су изградња правне државе и владавине права, што су, уједно, и предуслови за привлачење страних инвестиција и активирање малог и средњег предузетништва у земљи.

Дачић је подсетио на то да су током 2013. године усвојене Стратегија реформе правосуђа и Стратегија за борбу против корупције, које детаљно прецизирају све мере и рокове за имплементацију.

Он је, када је реч о унапређењу законодавног процеса у овим важним областима, нагласио да је за Србију значајна помоћ ЕУ, као и билатерална помоћ и подршка држава као што је Немачка.

Први потпредседник Владе је истакао да треба уложити напоре како би се, због потенцијалних инвеститора, побољшали законодавни оквири и примена закона, као и изградила култура која има нулти степен толеранције према корупцији. 

Дачић је рекао да Србија не очекује од ЕУ попуштања када је реч о испуњавању критеријума за чланство и да је спремна на продубљивање сарадње у циљу убрзања европске интеграције региона, како са онима који су у процесу европских интеграција одмакли даље од Србије, тако и са онима којима тек предстоје значајни кораци на том путу. 

Сматрамо значајним да на том путу свако напредује у складу са сопственим заслугама, без наметнутог уједначавања темпа, поручио је Дачић.