Printer Friendly Version Nastup Beogradske filharmonije u Vašingtonu u okviru američke koncertne turneje @ 2 September 2014 07:24 PM

Beogradska filharmonija će tokom oktobra meseca 2014. godine, po prvi put u svojoj istoriji, održati seriju koncerata u Sjedinjenim Državama. Koncert u Vašingtonu održaće se 8. oktobra 2014. godine u Muzičkom centru Stratmor, North Bethesda, Maryland. Na programu će biti dela Stevana Hristića (Ohridska legenda, svita br.1), Hačaturijana (Masquerade: Suite) i Sibelijusa (Simfonija br. 2 in D Major, Op. 43)

Karte za koncert se mogu kupiti na sledećem linku

Pored koncerta u Vašingtonu, Beogradska filfarmonija će nastupati 6. oktobra u Čikagu u Orkestarskoj dvorani, 7. oktobra u Severans holu u Klivlendu i 9. oktobra u Njujorku.

Beogradska filharmonija, institucija kulture sa tradicijom dugom 91 godinu. Napravila je značajan uspeh i pozicionirala se, tokom poslednje decenije, kao jedan od najboljih nacionalnih orkestara u regionu. Prema navodima međunarodnih medija, Filharmonija je jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), kultni srpski orkestar (Financial Times), najuspešnija kulturna institucija u Srbiji (Jutarnji list, Zagreb) i najjače PR oružje Srbije (Kvällsposten, Malmö).
 
Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Kšištofa Pendereckog, Sera Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Berija Daglasa, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Ivrija Gitlisa, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu i drugih.
 
Od 2010. godine, šef-dirigent Beogradske filharmonije je renomirani kineski dirigent Muhai Tang, dok se na poziciji Rezidencijalnog dirigenta, od sezone 2013/14, nalazi mladi srpski dirigent Vladimir Kulenović, čija se karijera uspešno razvija u SAD-u.
 
Tokom nekoliko poslednjih godina orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Austriji, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH i Hrvatskoj. Gostovanja na festivalu u Ravelu 2010, prvi posleratni nastup u Dubrovniku na otvaranju festivala Julijan Rahlin i prijatelji (2011) i trinaest održanih koncerata u okviru turneje po Italiji u 2011. godine, samo su neka od poslednjih zapaženih međunarodnih nastupa.