Printer Friendly Version НАСТУП БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ У ВАШИНГТОНУ У ОКВИРУ АМЕРИЧКЕ КОНЦЕРТНЕ ТУРНЕЈЕ @ 2 September 2014 07:31 PM
Београдска филхармонија ће током октобра месеца 2014. године, по први пут у својој историји, одржати серију концерата у Сједињеним Државама. Концерт у Вашингтону одржаће се 8. октобра 2014. године у Музичком центру Стратмор, North Bethesda, Maryland. На програму ће бити дела Стевана Христића (Охридска легенда, свита бр.1), Хачатуријана (Masquerade: Suite) и Сибелијуса (Симфонија бр. 2, Оп. 43)
 
Карте за концерт се могу купити на следећем линку
 
Поред концерта у Вашингтону, Београдска филфармонија ће наступати 6. октобра у Чикагу у Оркестарској дворани, 7. октобра у Северанс холу у Кливленду и 9. октобра у Њујорку.
 
 
 
Београдска филхармонија, институција културе са традицијом дугом 91 годину. Направила је значајан успех и позиционирала се, током последње деценије, као један од најбољих националних оркестара у региону. Према наводима међународних медија, Филхармонија је један од водећих европских оркестара (Индепендент), култни српски оркестар (Финанциал Тимес), најуспешнија културна институција у Србији (Јутарњи лист, Загреб) и најјаче ПР оружје Србије (Квäллспостен, Малмö).
 
Специфичан имиџ, као и креативан и често провокативан маркетинг, утицали су на препознатљивост оркестра као носиоца друштвених промена. Тако је Београдска филхармонија убрзо привукла многа позната имена класичне музике, која су дала своју подршку њеном даљем развоју. Оркестар у последњих неколико сезона сарађује са светски познатим диригентима и солистима попут Зубина Мехте, Кшиштофа Пендерецког, Сера Невила Маринера, Бориса Березовског, Герхарда Опица, Берија Дагласа, Нелсона Фреиреа, Фазила Саја, Андреја Гаврилова, Јулијана Рахлина, Саре Чанг, Иврија Гитлиса, Изабел Фауст, Мише Мајског, Давида Герингаса, Сол Габете, дуа Игудесман и Џу и других.
 
Од 2010. године, шеф-диригент Београдске филхармоније је реномирани кинески диригент Мухаи Танг, док се на позицији Резиденцијалног диригента, од сезоне 2013/14, налази млади српски диригент Владимир Куленовић, чија се каријера успешно развија у САД-у.
 
Током неколико последњих година оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Аустрији, Шведској, Француској, Словенији, БиХ и Хрватској. Гостовања на фестивалу у Равелу 2010, први послератни наступ у Дубровнику на отварању фестивала Јулијан Рахлин и пријатељи (2011) и тринаест одржаних концерата у оквиру турнеје по Италији у 2011. године, само су нека од последњих запажених међународних наступа.