Printer Friendly Version Posthumna dodela Zlatne medalje za zasluge Steli Džatras @ 13 October 2014 08:30 PM
Vašington, 11. oktobar 2014. - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao Zlatnom medaljom  za zasluge Stelu Džatras, američkog diplomatu, analitičara i pisca. Medalju za izizetan doprinos u društvenom i kulturom predstavljanju Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama članovima porodice Džatras uručio je savetnik predsednika R. Srbije prof. Oliver Antić.

"Više od dve decenije, ćerka grčkih emigranata i diplomata Stela Džatras borila se da kaže istinu o Srbima. Njene tekstove o srpskom pitanju, poslednjih godina objavljivali su svi ugledni američki listovi među kojima i Vašinton post i Njujork tajms, koji je povodom njene smrti objavio poseban članak", ističe se u obrazloženju.

Stela Džatras je rođena 1932. godine u gradu Pukepsiju u saveznoj državu Nujork kao četvrto dete grčkih emigranata. Pedesetih godina se udala za Džordža Džatrasa, oficira ratnog vazduhoplovstva SAD.

"Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, Stela Džatras je bila jedna od prvih koja je u SAD i svetskim medijima ukazala na jednostranost izveštavanja zapadnih agencija. Ona se trudila da pokaže istinu o tragičnoj situaciji na prostorima bivše Jugoslavije. Zato ne smemo da zaboravimo ovu veliku ženu", istakao je prof, Antić.

Stela Džatras preminula je 19. juna 2013.godine u 81. godini, ali njen sin Džejm Džatras nastavlja majčinu misiju i aktivno učestvuje u stvaranju što bolje slike o Srbiji i Srbima i načinima za veće političko i ekonomsko povezivanje Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.