Printer Friendly Version Постхумна додела Златне медаље за заслуге Стели Џатрас @ 13 October 2014 08:32 PM
Вашингтон, 11. октобар 2014. - Председник Србије Томислав Николић постхумно је одликовао Златном медаљом  за заслуге Стелу Џатрас, америчког дипломату, аналитичара и писца. Медаљу за изизетан допринос у друштвеном и културом представљању Србије у Сједињеним Америчким Државама члановима породице Џатрас уручио је саветник председника Р. Србије проф. Оливер Антић.
 
"Више од две деценије, ћерка грчких емиграната и дипломата Стела Џатрас борила се да каже истину о Србима. Њене текстове о српском питању, последњих година објављивали су сви угледни амерички листови, међу којима и Вашинтон пост и Њујорк тајмс, који је поводом њене смрти објавио посебан чланак", истиче се у образложењу.
 
Стела Џатрас је рођена 1932. године у граду Пукепсију у савезној државу Нујорк као четврто дете грчких емиграната. Педесетих година се удала за Џорџа Џатраса, официра ратног ваздухопловства САД.
 
"Када је почео рат у бившој Југославији деведесетих година, Стела Џатрас је била једна од првих која је у САД и светским медијима указала на једностраност извештавања западних агенција. Она се трудила да покаже истину о трагичној ситуацији на просторима бивше Југославије. Зато не смемо да заборавимо ову велику жену", истакао је проф, Антић.
 
Стела Џатрас преминула је 19. јуна 2013.године у 81. години, али њен син Џејм Џатрас наставља мајчину мисију и активно учествује у стварању што боље слике о Србији и Србима и начинима за веће политичко и економско повезивање Сједињених Америчких Држава и Србије.