Printer Friendly Version Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom incidenata na utakmici Srbija – Albanija @ 15 October 2014 10:07 PM

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije oštro osuđuje jučerašnji incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, ocenjujući ga kao smišljenu i unapred planiranu provokaciju. 

Puštanje bespilotne letelice sa zastavom Velike Albanije, na kojoj je prikazana teritorija koja obuhvata delove ne samo Srbije, već i Grčke, Crne Gore i Makedonije, dosad je nezabeležena provokacija na fudbalskim terenima i moralo je biti planirano unapred, tako da ne može biti reči o spontanom izgredu huligana. Reč je o smišljenoj političkoj provokaciji, izvedenoj sa namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao je da okupljanja u albanskim sredinama nakon sinoćnog incidenta svakako ne doprinose smirivanju tenzija, već samo, pogotovo na Kosovu i Metohiji, stvaraju atmosferu straha, koja, po ko zna koji put, šalje poruku pripadnicima nevećinskog naroda da nisu dobrodošli.

Srbija ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju, i nastaviće da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema. S druge strane, preduzećemo sve mere da međunarodne partnere, a pogotovo EU, upoznamo sa svim aspektima slučaja, i još jednom pozovemo na primenu jednakih standarda za sve, kako bi se izbeglo da ovakvi incidenti nastave da ugrožavaju politički napredak saradnje u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova želi da izrazi zahvalnost onim članovima nacionalnog tima koji su smirivali situaciju na terenu, tako braneći i na najbolji način promovišući vrednosti za koje se Srbija zalaže.