Printer Friendly Version Србија посвећена принципима ОЕБС-а @ 5 January 2015 02:57 PM

Београд, 1. јануар 2015. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је данас да ће решавање ситуације у Украјини, засновано на поштовању мировног споразума свих страна, бити приоритет Србије када преузме председавање ОЕБС-у.

Одговор ОЕБС-а на актуелну ситуацију показује да та организација, када постоји неопходна политичка воља, може искористити своје компаративне предности, ефикасно допринети решавању изазова таквих криза, и потврдити значај ОЕБС-а као регионалног безбедносног аранжмана, нагласио је први потпредседник Владе.

Према његовим речима, Србија намерава да уложи све своје напоре у проналажење политичког решења тренутних проблема, при чему ће њен приоритет бити и рад на дуготрајним сукобима, где ће пренети сопствено искуство као земља која је изашла из сукоба и која је била у транзицији према демократији. 

Дачић је поновио да је Србија посвећена принципима ОЕБС-а, као и транспарентности и ефикасности у раду усмереном ка постизању циљева те организације.

Србија је, како је нагласио, спремна да спроведе своје приоритете у све три димензије и да ради на постизању предвиђених циљева, од борбе против тероризма и бољег управљања водама, до примене обавеза у области заштите људских права.