Printer Friendly Version Srbija posvećena principima OEBS-a @ 5 January 2015 03:03 PM
 
Beograd, 1. januar 2015. godine – Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je danas da će rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biti prioritet Srbije kada preuzme predsedavanje OEBS-u.
 
Dačić je ponovio da predsedavanje predstavlja priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka postizanju ciljeva OEBS-a, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini. Odgovor OEBS-a u takvim teškim okolnostima pokazuje da ta organizacija, kada raspolaže neophodnom političkom voljom, može iskoristiti svoje komparativne prednosti, efikasno doprineti rešavanju izazova takvih kriza, i potvrditi značaj OEBS-a kao regionalnog bezbednosnog aranžmana, naglasio je prvi potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija namerava da uloži sve svoje napore u pronalaženje političkog rešenja trenutnih problema, pri čemu će njen prioritet biti i rad na dugotrajnim sukobima, gde će preneti sopstveno iskustvo kao zemlja koja je izašla iz sukoba i koja je bila u tranziciji prema demokratiji. 

Dačić je ponovio da je Srbija posvećena principima OEBS-a, kao i transparentnosti i efikasnosti u radu usmerenom ka postizanju ciljeva te organizacije.

Srbija je, kako je naglasio, spremna da sprovede svoje prioritete u sve tri dimenzije i da radi na postizanju predviđenih ciljeva, od borbe protiv terorizma i boljeg upravljanja vodama, do primene obaveza u oblasti zaštite ljudskih prava.