Printer Friendly Version Predsedavajući OEBS-u potvrdio podršku institucijama i misijama na terenu ove Organizacije @ 16 January 2015 10:19 PM

Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić juče je u Beču, gde je na Stalnom savetu OEBS-a predstavio prioritete srpskog predsedavanja, razgovarao sa šefovima OEBS-ovih misija na terenu i institucija. 

„Srbija, kao zemlja u kojoj je OEBS već dugo prisutan, pridaje veliku važnost misijama Organizacije na terenu, čije će aktivnosti podržavati tokom predsedavanja", rekao je ministar Dačić.

„Regionalna saradnja, kao i saradnja između regiona, jedan je od prioriteta predsedavanja. Dobrosusedski odnosi nisu nešto što bi se smelo uzimati zdravo za gotovo, već moraju biti negovani. To je proces koji iziskuje dodatne napore, uzajamno razumevanje i mnogo strpljenja."

„Naš najveći zadatak biće da rad sa svim učesnicima u procesu kako bismo obezbedili povratak mira i stabilnosti u Ukrajinu", izjavio je ministar Dačić.

Govoreći o saradnji sa institucijama OEBS-a, ministar je naglasio da će Srbija tokom predsedavanja intenzivirati svoju inače dobru saradnju s njima.

Dačić je izrazio punu podršku radu svojih specijalnih i ličnih predstavnika, posebno onih koji se bave dugotrajnim konfliktima, dodajući da je njihova uloga u podržavanju svih napora koji bi mogli da dovedu do rešavanja ovih sporova od neprocenjivog značaja.

Dačić je rekao da će velika pažnja biti posvećena regionu Jugoistočne Evrope. „Regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu već godinama nije puka retorika, već daje praktične rezultate. Misije u regionu moraju nastaviti da sarađuju i koordiniraju svoje aktivnosti kako bi se održala pozitivna dinamika u regionu," zaključio je ministar Dačić.