Printer Friendly Version Panel o bezbednosnim izazovima u Evropi u 2015. godini @ 30 January 2015 08:56 PM
 
 
U Vilson centru je 29. januara održana panel diskusija “Bezbednosni izazovi u Evropi u 2015. godini”. Na panelu su izlagali Martin Dahinden, ambasador Švajcarske u SAD, John Milton Cooper, profesor sa Univerziteta u Viskonsinu, Vladimir Jovičić, privremeni o. p. Ambasade Srbije u Vašingtonu, Oleksandr Chalyi, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine i Maxim Trudolyubov, urednik lista Vedomosti.
 
Panel diskusija imala je za cilj da ponudi šure viđenje evropskih bezbednosnih izazova u 2015. godini sa posebnim naglaskom na prioritetima švajcarskog predsedavanja OEBS-om i predstojećim zadacima tokom predsedavanja Srbije. 
 
Prof. J. M. Cooper je izložio istorijsku perspektivu uloge Švajcarske u međunarodnoj diplimatiji početkom dvadesetog veka. Amb. Dahinden je ocenio da je 2014. godina bila izuzetno značajna u pogledu pitanja evropske bezbednosti, posebno u kontekstu izbijanja krize u Ukrajini i obeležavanja dva značajna istorijska događaja: stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i 200 godina od Bečkog kongresa. U vezi sa situacijom u Ukrajini, amb. Dahinden ukazao je da OEBS predstavlja izvrstan okvir za izgradnju poverenja, otvorenost i odgovornost svih strana. V. Jovičič je izložio zajednički švajcarsko- srpski model predsedavanja koji uspešno obezbeđuje institucionalni kontinuitet i stabilnost. Predstavio je srpske prioritete predsedavanja OEBS-om i naglasio da će Srbija nastaviti da igra ulogu neutralnog posrednika, posebno kada je u pitanju kriza u Ukrajini. O. Chalyi je pohvalio ulogu Švajcarske u formiranju Trilateralne kontakt grupe, Specijalne monitoring misije i Posmatračke misije za kontrolu ukrajinsko-ruske granice. Mr.Trudolyubov dao je ocene spoljne politike i bezbednosne perspektive Ruske Federacije. Nakon panela usledio je deo za pitanja iz publike.
 
Ovaj događaj organizovan je u partnerstvu sa Ambasadom Švajcarske i Evropa Instituta pri Univerzitetu u Cirihu.