Printer Friendly Version Панел о безбедносним изазовима у Европи у 2015.години @ 30 January 2015 09:11 PM
 
У Вилсон центру је 29. јануара одржана панел дискусија “Безбедносни изазови у Европи у 2015. години”. На панелу су излагали Мартин Дахинден, амбасадор Швајцарске у САД, Џон Милтон Kупер, професор са Универзитета у Висконсину, Владимир Јовичић, привремени о. п. Амбасаде Србије у Вашингтону, Олександр Чалиј, први заменик министра спољних послова Украјине и Максим Трудољубов, уредник листа Ведомости.
 
Дискусија је имала за циљ да понуди шире виђење европских безбедносних изазова у 2015. години са посебним нагласком на приоритетима швајцарског председавања ОЕБС-ом и предстојећим задацима током председавања Србије. 
 
Проф. Џ. М. Купер је изложио историјску перспективу улоге Швајцарске у међународној дипломатији почетком двадесетог века. Амб. Дахинден је оценио да је 2014. година била изузетно значајна у погледу питања европске безбедности, посебно у контексту избијања кризе у Украјини и обележавања два значајна историјска догађаја: стогодишњице почетка Првог светског рата и 200 година од Бечког конгреса. У вези са ситуацијом у Украјини амб. Дахинден указао је да ОЕБС представља изврстан оквир за изградњу поверења, отвореност и одговорност свих страна. В. Јовичић је изложио заједнички швајцарско-српски модел председавања који успешно обезбеђује институционални континуитет и стабилност. Представио је српске приоритете председавања ОЕБС-ом и нагласио да ће Србија наставити да игра улогу неутралног посредника, посебно када је у питању криза у Украјини. О. Чалиј је похвалио улогу Швајцарске у формирању Трилатералне контакт групе, Специјалне мониторинг мисије и Посматрачке мисије за контролу украјинско-руске границе. М.Трудолyубов дао је оцене спољне политике и безбедносне перспективе Руске Федерације. Након панела уследио је део за питања из публике.
 
Овај догађај организован је у партнерству са Амбасадом Швајцарске и Европа Института при Универзитету у Цириху.