Printer Friendly Version SAD ponovile podršku Vladi Srbije na putu evrointegracija @ 7 February 2015 05:49 PM

Vašington, 5. februar - Prvi potredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prvog dana posete SAD-u sastao se sa visokim predstavnicima američke administracije, predstavnicima Kongresa i Senata. 

Ministar Dačić razgovarao je se sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Viktorijom Nuland, sa kongresmenima i članovima Srpskog kokusa u Kongresu, kongresmenom Emanuelom Kliverom, kao i sa senatorom Krisom Marfijem.



„Na sastancima je istaknuta podrška SAD-a Vladi Srbije na putu evrointegracija. Sjedinjene Države podržavaju način na koji Srbija predsedava OEBS-u i nastojanja Vlade Srbije da Srbija bude regionalni faktor stabilnosti, i u tom smislu će nastaviti da daju svoju podršku Srbiji", izjavio je šef srpske diplomatije nakon sastanaka i dodao da SAD podržavaju reforme u Srbiji.

„Ono što nas raduje jeste sve manje otvorenih pitanja i problema sa kojima se suočavamo u našim odnosima. Pozvao sam senatore i kongresmene da dođu u Srbiju, a očekujem i razgovore sa Stejt departmenton u narednim nedeljama na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, kao i krajem meseca u Kongresu sa Helsinškim odborom SAD-a."

Šef srpske diplomatije prisustvovaće danas 63. nacionalnom molitvenom doručku, dok će sutra učestvovati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmatran izveštaj UNMIK-a. Tom prilikom ministar Dačić sastaće se sa generalnim sekretarom ove organizacije Ban Ki-munom, kao i sa kineskim ambasadorom koji će predsedavati sednici Saveta bezbednosti.