Printer Friendly Version Поновно јачање вере и поверења у циљу стварања позитивне агенде за будућност јесте гесло српског председавања ОЕБС-у @ 26 February 2015 07:58 PM

Вашингтон, 25.2. 2015. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, одржао је јуче излагање пред Хелсиншком комисијом. 


Шеф српске дипломатије је нагласио да је српском председавању потпуно јасно да је обавеза наше земље, која је председавајућа ОЕБС-у, да брани оно што ОЕБС представља.

Говорећи о кризи у Украјини и око ње, министар Дачић је рекао: ''Најзначајнији приоритет јесте да заштитимо инклузивни и кооперативни карактер рада ОЕБС-а и спречимо да криза ескалира у конфронтацију ширих размера. Улажемо све напоре за поновно успостављање поверења међу државама учесницама и обнову заједничког залагања за визију евроатлантске и евроазијске безбедносне заједнице. Потпуно смо посвећени заједничком ангажовању са главним заинтересованим странама у циљу поновног успостављања мира у Украјини и остваривања стабилности за њен народ.

Не мислим да би требало да правимо компромис на уштрб наших норми и принципа. Напротив, морамо их поново потврдити и ојачати, како би их било теже погазити''.

Представљајући приоритете председавања наше земље ОЕБС-у, шеф српске дипломатије је истакао да ће се српско председавање посебно усредсредити на сузбијање насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму, укључујући радикализацију младих и феномен страних бораца.

''Хелсиншки завршни акт је у време усвајања био револуционарни потез у великој мери зато што је укључио и људску димензију у питање безбедности. Данас је наша обавеза и одговорност да нагласимо и да заштитимо универзалне вредности: људска права, толеранцију и недискриминацију. Учеснице ОЕБС-а морају стално да раде на спровођењу обавеза у области људске димензије укључујући и јачање националних институција за људска права. Српско председавање ће учинити све да их у томе подржи. Ове године ћемо посебан акценат ставити на јачање владавине права, слободе изражавања и слободе медија, укључујући и безбедност новинара и слободу окупљања и удруживања.

Такође ћемо јачати напоре ка укључивању цивилног друштва у рад наше организације зато што цивилно друштво може и треба да игра кључну улогу у заштити људских права и креирању политика у земљама учесницама''.

Србија ће интензивирати напоре ка унапређењу регионалне сарадње и помирења на Западном Балкану. ''Моја земља је имала директне користи од рада ОЕБС-а и из сопственог искуства знамо колико значајан допринос могу дати мисије ОЕБС-а на терену. Мисије ОЕБС-а на терену су поуздани партнери и Србија је поносна што је домаћин мисије ОЕБС-а. Иако је сваки регион унутар простора ОЕБС-а другачији, уверен сам да ће лекције Западног Балкана бити корисне у ширем смислу. Тренутна безбедносна криза на простору ОЕБС-а истиче потребу за дијалогом и помирењем. Искуство Србије показује да је могуће сачинити позитивну агенду чак и када смо суочени са великим препрекама, усвајањем прагматичног приступа који је циљно оријентисан''.

Министар Ивица Дачић нагласио је у излагању да треба да запамтимо да делимо одговорност за мир и безбедност у Европи.

''Чврсто верујем да ОЕБС има кључну улогу у свеобухватној архитектури европске безбедности, и то као инклузивна платформа за дијалог, изградњу поверења и премошћавање све већег јаза између Истока и Запада. Све је ово садржано у геслу српског председавања које гласи: Поновно јачање вере и поверења у циљу стварања позитивне агенде за будућност, и ми ћемо уложити сваки напор у стремљењу ка овом циљу.

Садашња култура конфронтације мора се заменити културом сарадње и заједничког деловања.

Желео бих да се захвалим Сједињеним Државама на чврстој посвећености ОЕБС-у и да ће наставити да на најбољи могући начин користи ОЕБС-ову инклузивну платформу за дијалог и заједничко деловање'', изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Интегралну верзију говора министра Дачића погледајте овде. 

 

Министар спољних послова Иваица Дачић са председавајућим Хелсиншке комисије К. Смитом и лидером републиканске већине у Представничком дому Кевином Мекартијем

 

Министар спољних послова Ивица Дачић и председавајући Радне групе РС за председавање ОЕБС-ом амб. Дејан Шаховић 

 

Председавајући Хелсиншке комисије САД Смит и члан Комисије, конгресмен Хестингс