Printer Friendly Version "САД подржава приоритете српског председавања ОЕБС-у", државни секретар САД Кери рекао председавајућем Дачићу @ 26 February 2015 11:23 PM

Вашингтон, 26. 2. 2015. Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас, у функцији председавајућег ОЕБС-у, са државним секретаром САД Џоном Керијем. 
 


Председавајући ОЕБС-у и државни секретар САД разменили су мишљења о тренутној ситуацији у Украјини, дипломатским напорима за окончање кризе и конкретним корацима који ће, према плану Трилатералне контакт групе, бити предузети након успостављања примирја. Поменути су замрзнути конфликти из региона ОЕБС-a и тренутно стање преговора у форматима Организације који се баве тим питањима.

У разговору је било речи о приоритетима српског председавања, које је Кери подржао, обећавши америчку подршку њиховој реализацији кроз структуре Организације за европску безбедност и сарадњу. Министар Дачић представио је саговорнику и процес евроинтеграција Србије.

Састанак са Керијем последња је у низу активности првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Дачића током посете САД, где је, као председавајући ОЕБС-у, брифовао Савет безбедности УН и имао излагање пред Хелсиншком комисијом о активностима Организације, као и разговоре са генералним секретаром УН Бан Ки-муном и министрима спољних послова Русије и Украјине.

Током боравка у САД, Дачић је, у функцији министра спољних послова Србије, у понедељак иступао на отвореној дебати СБ УН посвећеној одржавању мира и безбедности у свету, те разговарао са шефовима дипломатија Кине, Малезије, Венецуеле , Нигерије и Новог Зеланда.
У петак, 27. фебруара, председавајући ОЕБС-у Дачић разговараће у Бечу са амбасадорима земаља Тројке ОЕБС-а, коју, поред Србије, чине још Швајцарска и Немачка, генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером, као и са својом Специјалном представницом у Украјини, амбасадорком Хајди Таљавини, и шефом Специјалне посматрачке мисије у Украјини, амбасадором Ертугрулом Апаканом.