Printer Friendly Version Коначан договор о летовима за САД до краја године @ 30 March 2015 03:04 PM

Београд, 30. март 2015. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да до краја године очекује коначан договор о летовима за САД, с обзиром на то да ће у априлу, у име Владе Србије, потписати споразум који су усагласиле Србија и САД.

Михајловић је у изјави новинарима, уочи конференције у Привредној комори Србије (ПКС), објаснила да би тренутно требало да се прођу одређене процедуре, и изнела очекивање да ће до краја године бити постигнут договор у вези са летовима за САД.

Према њеним речима, летови би могли бити до Њујорка и још неких дестинација, што ће бити договорено са компанијом "Ер Србија".

Влада Србије је у четвртак, 26. марта, усвојила текст Споразума о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе САД о директним летовима између две земље, чиме је омогућена обнова директних прекоокеанских летова националног авио-превозника.

Овај споразум, који је иницирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, чини Србију првом земљом у региону бивше Југославије која има директне прекоокеанске летове. 

Споразум доноси повезивање двеју привреда, додатно запошљавање и развој аеродромске инфраструктуре, с обзиром на то да ће подстаћи изградњу друге писте и нових путничких терминала, али и раст вредности бренда Ер Србија. 

Аеродром "Никола Тесла" у Београду постаће атрактиван за потенцијалне инвеститоре, као и прави регионални центар, што ће допринети значајном порасту превоза робе ка САД, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.