Printer Friendly Version Konačan dogovor o letovima za SAD do kraja godine @ 30 March 2015 03:06 PM

Beograd, 30. mart 2015. godine – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da do kraja godine očekuje konačan dogovor o letovima za SAD, s obzirom na to da će u aprilu, u ime Vlade Srbije, potpisati sporazum koji su usaglasile Srbija i SAD.

Mihajlović je u izjavi novinarima, uoči konferencije u Privrednoj komori Srbije (PKS), objasnila da bi trenutno trebalo da se prođu određene procedure, i iznela očekivanje da će do kraja godine biti postignut dogovor u vezi sa letovima za SAD.

Prema njenim rečima, letovi bi mogli biti do Njujorka i još nekih destinacija, što će biti dogovoreno sa kompanijom "Er Srbija".

Vlada Srbije je u četvrtak, 26. marta, usvojila tekst Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade SAD o direktnim letovima između dve zemlje, čime je omogućena obnova direktnih prekookeanskih letova nacionalnog avio-prevoznika.

Ovaj sporazum, koji je iniciralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čini Srbiju prvom zemljom u regionu bivše Jugoslavije koja ima direktne prekookeanske letove. 

Sporazum donosi povezivanje dveju privreda, dodatno zapošljavanje i razvoj aerodromske infrastrukture, s obzirom na to da će podstaći izgradnju druge piste i novih putničkih terminala, ali i rast vrednosti brenda Er Srbija. 

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu postaće atraktivan za potencijalne investitore, kao i pravi regionalni centar, što će doprineti značajnom porastu prevoza robe ka SAD, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.