Printer Friendly Version Интензивнија сарадња образовних институција Србије и САД @ 19 April 2015 06:02 AM

Београд, 14. април 2015. године – Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Срђан Вербић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби потписали су данас Меморандум о разумевању о Фулбрајт програму академске размене, којим је предвиђено повећање броја стипендиста и интензивнија сарадња образовних, научних и истраживачких институција Србије и САД.

Вербић је том приликом рекао да су Фулбрајтове стипендије намењене студентима, професорима и истраживачима, уз напомену да је у последњих 15 година било 150 полазника Фулбрајтовог програма из Србије.

Он је објаснио да Фулбрајтову стипендију не би требало посматрати као награду, већ као инвестицију у образовни систем, и додао да Србија у том програму учествује од краја Другог светског рата.

Према његовим речима, од Србије се очекује да покаже посвећеност програму кроз скромну финансијску надокнаду и да максимално искористи његове могућности.

Свесни смо да овај програм има изузетно ригорозну селекцију и да су они који успеју да добију ту стипендију већ унапед препознати као лидери у својим областима, што и нама повећава шансе да се боље представимо у САД и у свету, навео је министар.

Вербић је указао на то да овај програм постоји у више од 150 земаља света, да су алумни асоцијације изузетно утицајне у својим земљама, као и да је жеља да стипендисти у Србији буду један од покретача сарадње између Србије и САД, али и повезивања образовања и привреде.

Кирби је навео да је Фулбрајт програм један од најпрестижнијих америчких програма академске размене, уз оцену да је добро то што Министарство просвете жели да помогне младим људима да се усавршавају у САД.

Он је нагласио да је ово програм који има дугорочне бенефите, уз напомену да и стручњаци из САД долазе у Србију у оквиру тог програма.