Printer Friendly Version Intenzivnija saradnja obrazovnih institucija Srbije i SAD @ 19 April 2015 06:06 AM

Beograd, 14. april 2015. godine – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi potpisali su danas Memorandum o razumevanju o Fulbrajt programu akademske razmene, kojim je predviđeno povećanje broja stipendista i intenzivnija saradnja obrazovnih, naučnih i istraživačkih institucija Srbije i SAD.

Verbić je tom prilikom rekao da su Fulbrajtove stipendije namenjene studentima, profesorima i istraživačima, uz napomenu da je u poslednjih 15 godina bilo 150 polaznika Fulbrajtovog programa iz Srbije.

On je objasnio da Fulbrajtovu stipendiju ne bi trebalo posmatrati kao nagradu, već kao investiciju u obrazovni sistem, i dodao da Srbija u tom programu učestvuje od kraja Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, od Srbije se očekuje da pokaže posvećenost programu kroz skromnu finansijsku nadoknadu i da maksimalno iskoristi njegove mogućnosti.

Svesni smo da ovaj program ima izuzetno rigoroznu selekciju i da su oni koji uspeju da dobiju tu stipendiju već unaped prepoznati kao lideri u svojim oblastima, što i nama povećava šanse da se bolje predstavimo u SAD i u svetu, naveo je ministar.

Verbić je ukazao na to da ovaj program postoji u više od 150 zemalja sveta, da su alumni asocijacije izuzetno uticajne u svojim zemljama, kao i da je želja da stipendisti u Srbiji budu jedan od pokretača saradnje između Srbije i SAD, ali i povezivanja obrazovanja i privrede.

Kirbi je naveo da je Fulbrajt program jedan od najprestižnijih američkih programa akademske razmene, uz ocenu da je dobro to što Ministarstvo prosvete želi da pomogne mladim ljudima da se usavršavaju u SAD.

On je naglasio da je ovo program koji ima dugoročne benefite, uz napomenu da i stručnjaci iz SAD dolaze u Srbiju u okviru tog programa.