Printer Friendly Version Najbolji uslovi poslovanja za investitore iz SAD @ 9 June 2015 03:05 AM
 

Vašington, 2. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić započeo je trodnevnu posetu Vašingtonu susretima sa predstavnicima najvećih američkih kompanija koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju, kao i sa predstavnicima kompanija koje već posluju‎ na teritoriji Srbije i nameravaju da povećaju svoje kapacitete.

 


Vučić se najpre sastao sa predstavnicima kompanije "Dženeral elektrik", sa kojima je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i ‎avio-industrije. 

Premijer je naglasio da je Srbija sprovela sve zakonske reforme kako bi stranim investitorima omogućila bržu i lakšu ‎realizaciju investicija. 

On je predstavnike ove kompanije obavestio i o ekonomskim reformama koje je realizovala Vlada Srbije, što našu zemlju čini ekonomski stabilnom i bezbednom za strane investicije. 

Vučić je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu zapadnog Balkana i podršku Vlade Srbije. 

Potpredsednik kompanije "Dženeral elektrik" zadužen za međunarodne odnose Karan Batia izjavio je da je ova kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta. 

On je ukazao na značaj saradnje sa Vladom Srbije na dva projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije - izgradnji vetroparkova u Dolovu i u Kovačici. 

Prema njegovim rečima, "Dženeral elektrik" organizuje u Srbiji 11. juna "Sourcing day", u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, što će biti prilika da ispita mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanja srpskih proizvođača u lancu "Dženeral elektrik" kompanija.

Vučić se danas sastao i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i sa predstavnicima kompanije "Friport MekMoran", koji su ga o‎bavestili o napretku projekta "Chukaru Peki" za eksploataciju bakra i zlata, četiri kilometra severno od Bora.


Potpredsednik kompanije za globalnu eksploataciju "Friport MekMoran" Ričard Levil izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem u Srbiji, i naglasio da ta kompanija želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

On je istakao da ta kompanija ove godine ulaže 18,73 miliona američkih dolara u nastavak istraživanja na projektu "Chukaru Peki" kod Bora. 

Vučić je od predstavnika pomenute kompanije zatražio pomoć i u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor. 

On je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakao zadovoljstvo interesovanjem američkih kompanija za Srbiju, i naglasio da dolazak tih kompanija znači širu podršku Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji. 

To znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji, zaključio je Vučić.

Premijer Srbije posetiće i kompaniju "Majkrosoft", gde će razgovarati o unapređenju javnog servisa za građane i privredu kroz uvođenje savremenih rešenja informacione tehnologije. 

Tom prilikom biće reči i o mogućnostima "Majkrosofta" da, kao lider u oblasti elektronske uprave, svojim iskustvom poboljša efikasnost u radu državne uprave u Srbiji. 

Ova kompanija u našoj zemlji zapošljava približno 250 mladih ljudi, što je jasan pokazatelj razvoja njenog poslovanja, ali i potencijala Srbije u oblasti informacionih tehnologija. 

Tokom popodneva po lokalnom vremenu planiran je i susret premijera Vučića sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.