Printer Friendly Version Srbija posvećena očuvanju stabilnosti regiona @ 9 June 2015 03:13 AM
 
Beograd/Vašington, 4. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je danas predavanje na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu na temu evropskih integracija Srbije.

 


Vučić je, obraćajući se prisutnima i domaćinu Danijelu Serveru, istakao da Srbija ima tri glavna cilja, a to su unutrašnja i regionalna stabilnost, stvaranje jake ekonomije i otvoreno demokratsko društvo. 

Premijer je naglasio da je Srbija stub stabilnosti u regionu i izneo detalje spoljnopolitičkih aktivnosti u poslednjih godinu dana, od posete premijera Albanije Srbiji nakon skoro 70 godina, preko svoje posete Sarajevu, Zagrebu, do prve istorijske posete Albaniji prošle nedelje. 

On je naglasio da Srbija ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu, i ponovio značaj dijaloga sa Prištinom, koji je u velikoj meri doprineo stabilnosti čitavog regiona. 

Predsednik Vlade Srbije je naveo i ekonomske mere, mere fiskalne konsolidacije‎, nove zakone i reforme pravnog sistema, kao ozbiljne uslove za obezbeđenje političke i ekonomske stabilnosti Srbije.

Balkan je i dalje osetljiv region, ali se nadam da ćemo uspeti da sačuvamo stabilnost. Prognoze za Srbiju nisu loše, ali najveći izazov za nas jeste da očuvamo političku stabilnost regiona. Mi u tome očekujemo političku podršku Evropske unije, poručio je Vučić.