Printer Friendly Version Poseta ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića Sjedinjenim Državama @ 17 June 2015 01:24 PM

Vašington, 16. jun 2015. godine – Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić započeo je višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) razgovorom sa zamenikom američkog sekretara za energetiku Džonatanom Elkindom.

Antić je na sastanku predstavio interes Srbije za energetsku diversifikaciju, ne samo u pogledu ruta snabdevanja, već i izvora energije. Ministar je ukazao na ambiciju Srbije za energetskom nezavisnošću i razvojem vlastitih energetskih izvora, i posebno istakao potrebu za diversifikacijom snabdevanja gasom Srbije, kako bi zemlja izbegla potencijalne probleme na tom planu uzrokovane geopolitičkim događajima. Srbija, kako je istakao, unapređuje lokalne izvore energije oslanjajući se na energiju vetra i sunca, biomasu, geotermalne izvore i mini-hidroelektrane.

Elkind je podržao nameru Srbije da diversifikuje svoje energetske izvore, i potvrdio spremnost SAD da Srbiji pruže maksimalnu tehničku i logističku podršku, kao i da upute timove istraživača koji bi pomogli u ostvarivanju energetskih ciljeva naše zemlje. On je preneo uveravanje da će Srbiju u najskorije vreme posetiti delegacija Ministarstva energetike SAD, koja će izraditi analizu istraživanja i eksploatacije uglja po najvišim ekološkim standardima.

Zamenik američkog sekretara za energetiku ponovio je značaj koji SAD pridaju Srbiji, kao jednoj od najznačajnijih zemalja u regionu, i izrazio podršku njenim daljim evropskim integracijama. Antić će danas razgovarati sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za međunarodna energetska pitanja Amosom Hokštajnom, nakon čega putuje u Denver i Feniks na razgovore sa predstavnicima kompanija "Rio Tinto" i "Friport", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.