Printer Friendly Version Посета министра рудрства и енергетике Александра Антића Сједињеним Државама @ 17 June 2015 01:30 PM

Вашингтон, 16.јун 2015 -Београд, 17. јун 2015. године – Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић започео је вишедневну посету Сједињеним Америчким Државама (САД) разговором са замеником америчког секретара за енергетику Џонатаном Елкиндом.

Антић је на састанку представио интерес Србије за енергетску диверсификацију, не само у погледу рута снабдевања, већ и извора енергије.

Министар је указао на амбицију Србије за енергетском независношћу и развојем властитих енергетских извора, и посебно истакао потребу за диверсификацијом снабдевања гасом Србије, како би земља избегла потенцијалне проблеме на том плану узроковане геополитичким догађајима. 

Србија, како је истакао, унапређује локалне изворе енергије ослањајући се на енергију ветра и сунца, биомасу, геотермалне изворе и мини-хидроелектране.

Елкинд је подржао намеру Србије да диверсификује своје енергетске изворе, и потврдио спремност САД да Србији пруже максималну техничку и логистичку подршку, као и да упуте тимове истраживача који би помогли у остваривању енергетских циљева наше земље.

Он је пренео уверавање да ће Србију у најскорије време посетити делегација Министарства енергетике САД, која ће израдити анализу истраживања и експлоатације угља по највишим еколошким стандардима.

Заменик америчког секретара за енергетику поновио је значај који САД придају Србији, као једној од најзначајнијих земаља у региону, и изразио подршку њеним даљим европским интеграцијама. 

Антић ће данас разговарати са специјалним изаслаником америчког државног секретара за међународна енергетска питања Амосом Хокштајном, након чега путује у Денвер и Феникс на разговоре са представницима компанија "Рио Тинто" и "Фрипорт", наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.