Printer Friendly Version Sastanak ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića sa Amosom Hohštajnom, specijalnim izaslanikom za energetiku u Stejt Departmentu @ 18 June 2015 05:26 PM

Vašington, 17. jun 2015. godine – Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se danas u Stejt departmentu sa specijalnim izaslanikom za međunarodna energetska pitanja Amosom Hohštajnom.

Na sastanku su razmatrana pitanja diverzifikacije snabdevanja i izvora energije, kao i unapređenja energetske bezbednosti Republike Srbije. Ministar Antić izneo je spremnost naše strane za daljim jačanjem saradnje na zajedničkim projektima u oblasti energetike.

Specijalni izaslanik Hohštajn izrazio je razumevanje za poziciju Srbije u pogledu energetske diverzifikacije i preneo punu podršku SAD ostvarivanju postavljenih ciljeva. Dogovoren je nastavak dijaloga i saradnje po ovim pitanjima.

Istog dana ministar Antić se susreo sa predstavnicima kompanije „Southern“, jedne od vodećih američkih energetskih kompanija. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima realizacije projekta izgradnje nove termoelektrane uz primenu „TRIG“ tehnologije putem koje se gasifikacijom uglja električna energija proizvodi uz najviše ekološke standarde.

Dogovoreno je da predstavnici Sauderna do kraja jula, u okviru delegacije američkog Ministarstva energetike, posete Srbiju kako bi se definisali konkretni koraci u realizaciji zajedničkog projekta. Nakon Vašingtona, ministar Antić će posetiti gradove Denver i Feniks gde će se susresti sa predstavnicima kompanija „Rio Tinto“ i „Friport“.