Printer Friendly Version Посета министра Антића САД, састанак са представницима компанија "Рио Тинто" и "Фрипорт" @ 19 June 2015 09:22 PM

Денвер, 19. јун 2015 - Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић, наставио је посету Сједињеним Државама састанком у Денверу са челним људима компаније Рио Тинто, која већ неколико година врши интензивна истраживања литијума у околини Лознице. Представници компаније информисали су министра Антића да истраживања улазе у завршну фазу и да би ускоро могли бити познати резултати, као и потенцијални капацитети налазишта. Министар Антић је поновио спремност Владе Србије на партнерски однос заснован на, како је рекао, балансу интереса обе стране.


Антић је током дана обишао и рудник компаније Фрипорт, Хендерсон, недалеко од Денвера где су му приказана целoкупна техничка решења експлоатације руде, чије се коришћење планира и за њихов рудник бакра Чукари Пеку, у близини Бора. Министар Антић и амбасадор Србије у Сједињеним Државама Ђерђ Матковић су се, са челним људима рудника, спустили до дубине од 1600 метара где је демонстриран комплетан производни процес. Министар Антић се данас у Фениксу у Аризони, главном седишту компаније Фрипорт састаје са челним људима, са којима ће размотрити досадашње резултате у процесу истраживања бакра у Србији, као и могућности проширења сарадње, посебно са фабриком у Бору.