Printer Friendly Version Ceremonija otkrivanja biste Milevi Marić u Srpskom kulkturnom vrtu u Klivlendu @ 21 June 2016 05:42 PM

 

 

U subotu, 19. juna 2016. godine amb. R. Srbije Đerđ Matković prisustvovao je ceremoniji svečanog otkrivanja biste Mileve Marić u Srpskom kulturnom vrtu u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo. Mileva Marić, supruga Alberta Ajnštajna, koja je i sama bila izuzetni fizičar i matematičar prva je žena kojoj je podignut spomenik u Srpskom kulturnom vrtu. U njemu se već nalaze biste vladike P.P. Njegoša, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Stevana Mokranjca i Vuka Stefanovića Karadžića. 
 
Ideja o formiranju Srpskog kulturnog vrta potekla je u proleće 2006. godine od počasnog konzula R. Srbije Aleksa Mačeskog koji je pokrenuo inicijativu prikupljanja neophodnih sredstava. Vrt je otvoren 5. oktobra 2008. godine svečanom ceremonijom kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade R. Srbije, Srpske pravoslavne crkve, pokojni senator Džordž Vojinović, gradonačelnik Džekson i članovi srpske dijaspore.