Printer Friendly Version Међународни Дан холокауста и изложба „ЈАСЕНОВАЦ-ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ“ @ 30 January 2017 08:36 PM

Поводом обележавања међународног Дана холокауста 27. јануара и 75 година од оснивања усташког логора Јасеновац у Њујорку jе од 27. до 30. јануара боравила делегација Р. Србије. Делегацију је предводио г. Владимир Божовић, саветник премијера Владе Србије, a у њеном саставу били су Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине РС, преживели логораши, 15 научних истраживача, два амбасадора УНИЦЕФ-а и уметници. 

На Дан холокауста делегација Србије присуствовала је централној церемонији у Уједињеним нацијама, а истог дана отворена је изложба „Истина о Јасеновцу-право на незаборав" која представља највећу поставку о Јасеновцу икада приређену у иностранству. Изложба „Истина о Јасеновцу-право на незаборав", одржана је организацији Института за холокауст из Израела и Института за Јасеновац из Њујорка, уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела. Том приликом приказани су материјали Међународне Експертске групе историчара, 25 скулптура вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и 21 цртеж сликара Драгана Јеловца, фото зид Вукице Микаче, аутентичне предмете Меморијалног центра Доња Градина, књиге, пројекцију филмова: „А богови су ћутали" и „Шаулов син". Изложена грађа прикупљена је из архива Израела, Немачке, САД, Италије, Норвешке, Србије, Републике Српске и Хрватске. Директор Међународне Експертске групе историчара за припрему 180 паноа изложбе био је проф. др Гидеон Грајф, главни историчар Холокауста, експерт за Аушвиц Института за Холокауст-Шем Олам из Израела, а уметнички директор Изложбе је проф. Емир Кустурица, амбасадор УНИЦЕФ-а, директор Андрић Института и потписник Меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице и дијаспоре. Промотери кампање „Јасеновачки незаборав“ били су историчари из 7 земаља и јавне личности попут примадоне Београдске опере и народног посланика Јадранке Јовановић, Ане Софреновић, амбасадора УНИЦЕФ, Вјере Мујовић Прајс. 

Изложбу о геноциду и Холокаусту у НДХ-а реализовао је њујоршки Институт за Јасеновац који у том граду већ 15 година организује годишње конференције о овом озлоглашеном логору. Такође, Град Њујорк је једини инострани град који је донео званичну одлуку да се 22. април, Дан пробоја јасеновачких логораша прогласи за Дан Јасеновца (Jasenovac Remembrance Day), који се обележава сваке године од 2005. године у Њујорку. Парк холокауста у Њујорку једини је инострани меморијални парк у свету где постоји споменик Јасеновцу који је подигла српска дијаспора.