Printer Friendly Version Međunarodni Dan holokausta i izložba „JASENOVAC-PRAVO NA NEZABORAV“ @ 30 January 2017 08:39 PM
Povodom obeležavanja međunarodnog Dana holokausta 27. januara i 75 godina od osnivanja ustaškog logora Jasenovac u Njujorku je od 27. do 30. januara boravila delegacija R. Srbije. Delegaciju je predvodio g. Vladimir Božović, savetnik premijera Vlade Srbije, a u njenom sastavu bili su Ivan Кostić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine RS, preživeli logoraši, 15 naučnih istraživača, dva ambasadora UNICEF-a i umetnici. 
 
Na Dan holokausta delegacija Srbije prisustvovala je centralnoj ceremoniji u Ujedinjenim nacijama, a istog dana otvorena je izložba „Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav" koja predstavlja najveću postavku o Jasenovcu ikada priređenu u inostranstvu. Izložba „Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav", održana je organizaciji Instituta za holokaust iz Izraela i Instituta za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela. Tom prilikom prikazani su materijali Međunarodne Ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Кatarine Tripković i 21 crtež slikara Dragana Jelovca, foto zid Vukice Mikače, autentične predmete Memorijalnog centra Donja Gradina, knjige, projekciju filmova: „A bogovi su ćutali" i „Šaulov sin". Izložena građa prikupljena je iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. Direktor Međunarodne Ekspertske grupe istoričara za pripremu 180 panoa izložbe bio je prof. dr Gideon Grajf, glavni istoričar Holokausta, ekspert za Aušvic Instituta za Holokaust-Šem Olam iz Izraela, a umetnički direktor Izložbe je prof. Emir Кusturica, ambasador UNICEF-a, direktor Andrić Instituta i potpisnik Memoranduma o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice i dijaspore. Promoteri kampanje „Jasenovački nezaborav“ bili su istoričari iz 7 zemalja i javne ličnosti poput primadone Beogradske opere i narodnog poslanika Jadranke Jovanović, Ane Sofrenović, ambasadora UNICEF, Vjere Mujović Prajs. 
 
Izložbu o genocidu i Holokaustu u NDH-a realizovao je njujorški Institut za Jasenovac koji u tom gradu već 15 godina organizuje godišnje konferencije o ovom ozloglašenom logoru. Takođe, Grad Njujork je jedini inostrani grad koji je doneo zvaničnu odluku da se 22. april, Dan proboja jasenovačkih logoraša proglasi za Dan Jasenovca (Jasenovac Remembrance Day), koji se obeležava svake godine od 2005. godine u Njujorku. Park holokausta u Njujorku jedini je inostrani memorijalni park u svetu gde postoji spomenik Jasenovcu koji je podigla srpska dijaspora.