Printer Friendly Version Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom @ 10 February 2018 12:22 AM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom.

Ministar Dačić je istakao da je sastanak bio izuzetno dobar i naglasio da je razgovor bio posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

„Pre sastanka sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu. Za nas je ove godine veoma važan datum 28. jul, tada se obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Vudro Vilson naredio da se srpska zastava istakne na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu.

Od tada je prošlo 100 godina i zato želimo da resetujemo naše odnose, da tražimo zajedničke interese, da tražimo način kako da SAD pomogu da se ostvari naš ključni cilj - stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja. Pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije. U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente.

Ovaj sastanak potvrđuje da nova američka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije.

Istakao sam i da je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je poslednji američki predsednik koji je bio u Jugoslaviji bio Džimi Karter.

Istakao sam i u ime predsednika Vučića našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Ovaj sastanak bio je usmeren ka tome da neko zaista sasluša sve naše argumente i razloge zbog kojih nekad imamo oštrije stavove u regionu. Imajući u vidu da je ovo bio prvi takav sastanak, mogu da ocenim da je sastanak bio izuzetno dobar i da daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu", rekao je nakon sastanka ministar Dačić.